Affiliation:
1. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
2. kilis 7 Aralık Üniversitesi
Abstract
Akdeniz beslenme, barınma, çoğalma gibi çok farklı yönlerden ihtiyaçlarını karşılamaya uygun yapısıyla insanoğlu için her zaman diliminde önemli bir yaşam alanı olmuştur. Özellikle Doğu Akdeniz olarak tanımlanan geniş coğrafi bölgenin insanlık tarihindeki medeniyet oluşumunda dikkat çekici bir yeri olduğu araştırmacılar tarafından ortak kabul görmektedir. İlahi dinlerin kutsal mekânları ve tarihi geçmişlerinin bu bölge içinde yer alması, insanların bu bölgede çoğalmaları ve verimli arazilerin varlığından dolayı ihtiyaçlarını bu bölgeden karşılayabilmeleri kuşkusuz bu kabulün temel nedenleri arasında yer almaktadır. İnsanoğlunun gelişimine ve oluşturduğu medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Doğu Akdeniz, kültürler arası etkileşiminde merkezi olmuştur. Bu etkileşimin bir sonucu olarak Avrupa’da ortaya çıkan Sanayi Devrimi, insanlık için bir taraftan yeni imkânlar ve kolaylıklar getirmiş diğer taraftan ise yeni problemlerin de kaynağı olmuştur. Seri üretim ile ortaya çıkan en önemli problem kuşkusuz enerjidir. Avrupalılar enerji problemine Doğu Akdeniz tanımlamasının içine de zaman zaman dâhil edilen Ortadoğu’da çözüm bulmuşlardır. Ortadoğu petrolünün Avrupa’ya nakli ve var olan pazarların korunmasına yönelik oluşturulan güvenlik arayışları, konjonktürel gelişmelere bağlı olarak değişimler göstermiştir. Doğu Akdeniz’de keşfedilen enerji kaynakları, Doğu Akdeniz’e atfedilen öneme yenilerinin eklenmesine neden olmaktadır. Bu çalışmada Doğu Akdeniz’in önemi tarihi süreç içinde sorgulanmakta ve giderek artan önemlerine yeni bir bakış açısı getirilmeye çalışılmaktadır
Reference52 articles.
1. Abbadi, A.K. (1984). Security and Co-operation in the Mediterranean Basin. Ocean Development and International Law xiv (1), 55-78.
2. Abulafia, D. (2011). Great Sea, A Human History of the Mediterranean. Allen Lane Penguin Books.
3. Ağarı, M. (2006). İslam Coğrafyacılarında Yedi İklim Anlayışı. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 47(2), 195-214.
4. Anderson, M. S. (2001). Doğu Sorunu. YKY.
5. Armstrong, K. (1996). Jerusalem One City Three Faith, United States Of America: Ballantine Books.