Abstract
Demokratik yaşamın en önemli unsurlarından birisini oluşturan siyasi partiler bir kurum olarak büyümek ve gelişmek amacına sahiptirler. Siyasi partilerin bu amaçlarını gerçekleştirmeleri kurum kimliği oluşturmaları ve üyelerinin örgütsel bağlılığını sağlamaları ile mümkündür. Bu nedenle bu çalışmada siyasi parti üyelerinin kurum kimliğinin gücüne ilişkin algıları ile örgütsel bağlılık boyutlarına ilişkin algıları incelenmektedir. Araştırmada eski ve yeni kurulan siyasi parti üyelerinin kurum kimliğinin gücüne ve örgütsel bağlılığa ilişkin algılarının demografik değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığı da irdelenmektedir. Araştırmanın bulguları genel olarak incelendiğinde eski ve yeni siyasi parti ayrımında üyelerin kurum kimliği gücü ve örgütsel bağlılık unsurlarına ilişkin algılarının cinsiyet, medeni durum ve yaş gibi demografik unsurlar açısından farklılaştığını göstermektedir.
Reference27 articles.
1. 1. Albert, S., & Whetten, D. A. (1985). Organizational İdentity. Research İn Organizational Behavior, 7, 263–295.
2. 2. Ashforth, B. E., & Mael, F. (1989). Social İdentity Theory And The Organization. The Academy Of Management Review, 14(1), 20–39.
3. 3. Balmer John (2008). “Identity Based Views Of The Corporation: Insights From Corporate Identity, Organizational Identity, Social Identity, Visual Identity, Corporate Brand Identity And Corporate Image”, European Journal Of Marketing. Vol. 42, No. 9, Pp. 879–906.
4. 4. Brown, M.E. (1969) Identification And Some Conditions Of Organizational In-Volvement, Administrative Science Quarterly, 14: 346-355.
5. 5. Dağdemir Ali (2008). Kurum Kimliği Ve Kurumsal Bağlılık Arasındaki İlişki, Kurum Kimliğinin Çalışanların Kurumsal Bağlılıkları Üzerindeki Etkilerinin Bir İşletmede Araştırılması, Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.