Affiliation:
1. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi
2. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA
Abstract
6 ve 22 Şubat 2023 Türkiye ve Suriye depremleri geniş bir coğrafyayı direkt etkilerken, sınırları aşan bir afete dönüşmüştür. Bu araştırma ile iddia edilen şudur ki, deprem yaşandığı yer ve zamanla kısıtlı kalmayan bir doğa olayı olarak, hayatlarında bir kere depreme maruz kalan insanlara süregelen etkiler bırakmaktadır. Araştırmanın amacı, deprem deneyiminin an’da kalmadığını açığa çıkaran deneyimler üzerinden depremin zamansızlığını ortaya koymaktır. TUBITAK projesi için toplanan verilerin bir kısmını içeren niteliksel yöntemle tasarlanmış bu araştırmada 10 katılımcı ile deprem deneyimlerine odaklanan görüşmeler yapılmıştır. Analiz MaxQda analiz programı ile yapılmıştır. Bu araştırma ile, çocukluğunda deprem yaşayanların 2023 yılında Türkiye’nin toplumsal gündemini oluşturan önemli depremlerden de kendi deneyimleri gibi etkilenmeleri deprem etkisinin zamansızlığını; toplumsal dayanışmanın herhangi bir deprem deneyiminde politik kararların önüne geçebildiğini; çocukluğun inşasında deprem deneyiminin kırılganlığı pekiştirici bir rolü olabileceğini tartışmaya açmak mümkün olabilmiştir.
Reference28 articles.
1. Asa, A. N. & Doğan-Güllüpınar, M. (2023). Afetler ve Haberin Ötekileştiren Dili: Türkiye’de 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri Örneği. The Journal of Communication and Social Science, 3(2), 280-300.
2. Bal, H. (2016). Nitel Araştırma Yöntem ve Teknikleri Uygulamalı-Örnekli. Sentez Yayıncılık: Bursa.
3. Berg, B. L. Lune, H. (2019). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Çev. Ed. Asım Arı. Eğitim Yayınevi: Konya.
4. Buran, A. (2017). Nitel Araştırmada Veri Toplama. Nitel Araştırma Yöntem, Teknik, Analiz ve Yaklaşımları. Editörler: Fatma Nevra Seggie, Yasemin Bayyurt. Anı Yayıncılık. Ankara. Ss.43-58.
5. Cerna-Turoff, I. Tina Fischer, T. Mansourian, H. & Mayhew, S. (2021). The pathways between natural disasters and violence against children: a systematic review. BMC Public Health. 21(1249).