Affiliation:
1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA, ORMAN FAKÜLTESİ
2. Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Abstract
Çalışmanın araştırma alanı Çerkeş Orman İşletmesidir. Araştırmada 2017 Mayıs ve 2018 Haziran arasında yapılmış 13 ayrı açık artırmalı satışta yer almış Sarıçam, Karaçam ve Göknar 3. Sınıf normal boy (3SNB) tomruk talebi incelenmiştir. Araştırmanın ana amacı aynı satışlardan üretilmiş veri setleri kullanarak toplam satış hacmi ve toplam teklif düzeyleri şeklinde tanımlanmış iki ayrı yaklaşımla, incelenen ürünlerin ayrı ayrı talep fonksiyonlarını hesaplamak, elde edilen fonksiyonların iktisadi ve istatistik açıklayıcılıklarını karşılaştırmaktır. Çalışmada uygun fonksiyonların, pazarlama programlarının geliştirilmesinde kullanım olanaklarını tartışmak ikincil bir hedef olarak ele alınmıştır. Araştırmada çoklu korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak, toplam teklif düzeyleri yaklaşımıyla üretilen verilere dayalı çoklu korelasyon ve regresyon analizlerinin, Sarıçam, Karaçam ve Göknar 3SNB tomruk talep denklemlerini istatistik açıdan güven düzeyi daha yüksek bir şekilde üretebildiği, denklemlerin iktisadi ilişkileri daha doğru yansıtabildiği saptanmıştır. Elde edilen talep denklemlerine dayanarak hesaplanan pozitif çapraz esneklik değerleri, Çerkeş OİM’nin Karaçam ve Sarıçam ile Göknar ve Sarıçam 3SNB tomrukları arasında “ikame mal” ilişkisi olduğunu, bulunan negatif çapraz esnekliklerden ise Göknar ve Karaçam 3SNB tomrukları arasında “tamamlayıcı mal” ilişkisi bulunduğunu ortaya çıkarmıştır.
Funder
İç Anadolu Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Publisher
Turkish Journal of Forestry
Subject
Building and Construction
Reference26 articles.
1. Acun, E., 1977. Türkiye Devlet Orman İşletmeleri Asal Ürünleri Pazarlamasının Orman İşletme Ekonomisi Bakımından İncelenmesi Üzerine Araştırmalar. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları, Çelikcilt Matbaası, İstanbul.
2. Başkalkan, S.N., 2011. Orman işletmelerinde odun hammaddesi satış fiyatlarının analizi (Isparta Orman Bölge Müdürlüğü örneği). Yüksek lisans tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
3. ÇOB, 2004. Ulusal Ormancılık Programı 2004-2023. Çevre ve Orman Bakanlığı Yayınları, Ankara.
4. Daniels B.J., Hayde, W.F., 1986. Estimation of supply and demand for North Carolina’s timber. Forest Ecology and Management, 14: 59-67.
5. Daniels, J.M., Paruszkiewicz, M.D., Alexander, S.J., 2016. Tongass National Forest Timber Demand: Projections for 2015 to 2030. USDA Forest Service, General Technical Report, PNW-GTR-934.