Affiliation:
1. Polatlı Devlet Hastanesi
2. ISPARTA ŞEHİR HASTANESİ
3. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI
Abstract
Amaç: Endometrium kanseri; Türkiye, Amerika ve Avrupa'da kadınlarda en sık görülen jinekolojik malignensidir. Genel olarak kadınlar yaşamları boyunca endomertium kanserine yakalanma riski %3-4’tür. Tedavi ve evrelemesi cerrahi olarak yapılan endometrium kanserinde cerrahi olarak seçilen genel yöntem açık cerrahidir. Çalışma; endometrium kanserinin evreleme ve tedavisinde laparotomi ile laparoskopiyi karşılaştırmayı amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntemler: Endometrium kanseri nedeniyle evreleme cerrahisi yapılan 57 hastanın 29’unda cerrahi laparoskopik olarak, 28’inde cerrahi laparotomik olarak gerçekleştirildi. Laparoskopi grubu ile laparotomi grubunun; yaş, vücut kitle indeksi, perioperatif ve postoperatif komplikasyonları, çıkarılan lenf nodu sayıları, operasyon süresi ve hastanede kalış süresi, cerrahiye giriş ve çıkış hemoglobin değerleri karşılaştırıldı.
Bulgular: Gruplar, demografik, maternal ve antropometrik açıdan değerlendirildiğinde homojen yapıda oldukları izlendi. Yalnızca laparotomik grupta parite laparoskopik gruba göre istatiksel olarak anlamlı derecede fazlaydı, gravidalar arasında fark yoktu. Operasyon süreleri, tahmini kan kayıpları, preoperatif, postoperatif hemoglobin düzeyleri, intraoperatif, ve postoperatif komplikasyonlar açısından laparoskopi ve laparotomi arasında fark saptanmadı. Laparoskopi grubunda hastanede kalış süresi anlamlı olarak kısa saptandı. Lenf nodu disseksiyonunda çıkarılan lenf bezi sayısı laparotomik cerrahide daha fazlaydı.
Sonuç: Laparoskopik cerrahi endometrium kanserinde güvenilir ve uygulanabilir bir cerrahi yöntemidir. Hastanede kalış süresini azaltması, günlük yaşama çabuk dönüş avantajı olarak gözükmektedir. Buna karşı daha agresif lenf nodu disseksiyonu gerektiren ileri evre, yüksek grade, agresif tip kanserlerde, daha az lenf nodu çıkarılması dezavantaj olabilir.
Publisher
Ministry of Health, Ankara City Hospital
Reference25 articles.
1. Referans1. İrfan ŞENCAN BK. Türkiye Kanser İstatistikleri. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. 2015.
2. Referans2. Ferlay J, Steliarova-Foucher E, Lortet-Tieulent J, Rosso S, Coebergh JW, Comber H, et al. Cancer incidence and mortality patterns in Europe: estimates for 40 countries in 2012. Eur J Cancer. 2013;49(6):1374-403.
3. Referans3. Ferlay J, Soerjomataram I, Dikshit R, Eser S, Mathers C, Rebelo M, et al. Cancer incidence and mortality worldwide: sources, methods and major patterns in GLOBOCAN 2012. International Journal of Cancer. 2015;136(5):E359-E86.
4. Referans4. SEER Cancer Statistics Factsheets: Endometrial Cancer. National Cancer Institute. Bethesda, MD, 2012. Available from: http://seer.cancer.gov/statfacts/html/corp.html.
5. Referans5. Mourits MJ, Bijen CB, Arts HJ, ter Brugge HG, van der Sijde R, Paulsen L, et al. Safety of laparoscopy versus laparotomy in early-stage endometrial cancer: a randomised trial. The lancet oncology. 2010;11(8):763-71.