Affiliation:
1. Ebru Okudan Muayenehanesi
2. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
3. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, İSTANBUL ZEYNEP KAMİL KADIN VE ÇOCUK HASTALIKLARI SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Abstract
Amaç: Gebeliğin intrahepatik kolestazı (GİHK) ile komplike olan gebeliklerde, serum safra asiti (SA) düzeyleri ve ursodeoksikolik asit (UDKA) tedavisine verilen cevabın perinatal sonuçlar üzerine etkisini araştırmaktır.
Gereçler ve Yöntem: Bu çalışmada Ocak 2013 ile Ocak 2018 tarihleri arasında üçüncü basamak bir merkezde GİHK nedeniyle takip edilen gebelikler retrospektif olarak analiz edildi. GİHK şiddeti, serum SA seviyelerine göre hafif (10–40 μmol/L), orta (40-80 μ mol/L) ve şiddetli (>80 μ mol/L) olarak gruplandırıldı. GİHK’nın şiddeti ve UDKA tedavisine verilen olumlu veya olumsuz yanıtın perinatal sonuçlar üzerine etkisi araştırıldı.
Bulgular: GİHK tanısı koyulan toplamda 200 gebe çalışmaya dahil edildi. Hastaların %65 (n=130)’inde hafif GİHK, %20 (n=40)’sinde orta şiddetli GİHK ve %15 (n=30)’inde şiddetli GİHK saptandı. GİHK tanısıyla takip edilen hastaların 4 (%2.0)’ünde ölü doğum gerçekleşti. Şiddetli GİHK hastalarında spontan preterm doğum oranı, orta ve hafif GİHK hastalarına kıyasla anlamlı olarak daha yüksekti (p=0.001). Şiddetli GİHK hastalarında ve UDKA tedavisine yanıt vermeyen hastalarda, ortalama doğum haftası, ortalama doğum ağırlığı, 1. ve 5. dakika Apgar skorları daha düşük, amniyosta mekonyum varlığı, yenidoğan yoğun bakım ünitesi ihtiyacı ve ölü doğum oranları daha yüksekti.
Sonuç: GİHK ile komplike olan gebelikler fetal ve neonatal olumsuz sonuçlar açısından artmış riske sahiptir. Maternal serum SA düzeyleri hastalığın siddeti ve olumsuz perinatal sonuçlarla ilişkilidir. Bununla birlikte, UDKA tedavisine verilen klinik cevap, fetal ve neonatal sonuçları öngörmede etkili olabilir.
Publisher
Ministry of Health, Ankara City Hospital
Reference21 articles.
1. Saleh MM, Abdo KR. Intrahepatic cholestasis of pregnancy: review of the literature and evaluation of current evidence. J Womens Health. 2007;16:833-41.
2. Reyes H. Review: intrahepatic cholestasis. A puzzling disorder of pregnancy. J Gastroenterol Hepatol. 1997; 12:211-6.
3. Holzbach RT, Sivak DA, Braun WE. Familial recurrent intrahepatic cholestasis of pregnancy. A genetic study providing evidence for transmission of a sex-limited, dominant trait. Gastroenterology. 1983;85:175- 9
4. Arrese M, Macias RI, Briz O, Perez MJ, Marin JJ. Molecular pathogenesis of intrahepatic cholestasis of pregnancy. Expert Rev Mol Med. 2008;10:e9.
5. Gitlin N. Liver disease in pregnancy. In: Millward-SadlerGH, Wright R, Arthur MJP (eds). Wright’s liver and biliary disease. 3rd ed. London: WB Saunders Company Ltd, 1992;1155-69.