Affiliation:
1. ANKARA ŞEHİR HASTANESİ
2. KUTAHYA HEALTH SCIENCES UNIVERSITY
3. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, ANKARA ŞEHİR SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ, CERRAHİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ
4. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
5. UFUK UNIVERSITY
6. HACETTEPE UNIVERSITY
Abstract
Amaç: Polikistik over sendromlu (PKOS) kadınların yaklaşık %70'inde insülin direnci ve buna bağlı metabolik bozukluklar vardır, ancak insülin direncine yol açan altta yatan mekanizma bilinmemektedir. Betatrofin, karaciğerde ve yağ dokusunda eksprese edilen ve insülin direnci ve β-hücre proliferasyonu ile ilişkili olduğu bulunan bir proteindir. Bu çalışmanın amacı, PKOS olgularında dolaşımdaki betatrofin düzeyini değerlendirmek ve obezite ve insülin direnci ile ilişkisini araştırmaktır.
Yöntemler: Bu prospektif kesitsel çalışmada, ELİSA test kitleri kullanılarak normo-ağırlıklı 35 tane PCOS vakasında ve 38 tane fazla kilolu/obez PCOS vakasında (BMI≥25) dolaşan betatrofin seviyeleri ölçüldü. Betatrofin seviyeleri, antropometrik ölçümler, açlık kan şekeri, glikoz yüklemesinden 2 saat sonra kan şekeri ve insülin direncinin homeostaz modeli değerlendirmesi (HOMA-IR) değerleri karşılaştırıldı.
Bulgular: Normal ağırlıklı PKOS grubunun dolaşımdaki betatrofin düzeyleri aşırı kilolu/obez PKOS grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,023). Betatrofin ve HOMA-IR seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki yoktu.
Sonuç: Betatrofin, aşırı kilolu/obez grupta normo-ağırlıklı PKOS grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu. Betatrofinin PKOS ve insülin direncindeki rolü yeterince aydınlatılamadığından PKOS hastalarında insülin direncinin iyi bir öngörücüsü olmadığı söylenebilir.
Publisher
Ministry of Health, Ankara City Hospital