Affiliation:
1. ANKARA ŞEHİR HASTANESİ
2. ANKARA ETLİK ŞEHİR HASTANESİ
3. ANKARA ŞEHİR HASTANESİ
Abstract
Özet
Amaç: Jinekolojik kanserler nedeniyle opere edilen hastalarda, hastaların operasyon öncesinde kullandığı ilaç sayısı ve potansiyel uygunsuz ilaç kullanımının yoğun bakım yatış süresiyle ilişkili olup olmadığını değerlendirmektir.
Gereçler ve Yöntem: Çalışmaya 2020 Haziran ve 2022 Aralık tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Kliniği’nde endometrium, over, serviks ve diğer jinekolojik kanserler nedeniyle opere edilen ve operasyon sonrasında en az 24 saat yoğun bakımda takip edilen hastalar, retrospektif olarak dahil edilmiştir. Polifarmasi, 5 ve üzerinde ilaç kullanımı olarak tanımlanmıştır. Uygunsuz ilaç kullanımı için Türkiye Yaşlıda Uygunsuz İlaç Kullanım Kriterleri (TIME-to-STOP, TIME-to-START) kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya toplam 253 hasta dahil edilmiştir. 220 (%87) hasta endometrium kanseri, 25 (%9.9) hasta over kanseri, 2 (%0.8) hasta serviks kanseri, 6 (%2.4) hastada diğer jinekolojik kanserler nedeniyle opere edilip yoğun bakımda postoperatif takip edilmiştir. Hastalar postoperatif dönemde yoğun bakımda 2 gün (aralık; 1-21 gün) takip edilmiştir. Polifarmasi 34 (%13.4) hastada, potansiyel uygunsuz ilaç kullanımı ise 83 (%32.8) hastada bulunmuştur. Yoğun bakım yatış süresi ve ilaç sayısı arasında pozitif bir korelasyon izlenmiştir (r=0.142; p=0.024). Çok değişkenli regresyon analizinde, ilaç sayısı (OR:1.228 %95 CI:1.034-1.460, p=0.020) diğer tüm nedenlerden bağımsız olarak yoğun bakımda yatış süresiyle ilişkili bulunmuştur.
Sonuç: Jinekolojik kanserler nedeniyle opere edilen ve post operatif dönemde yoğun bakımda takip edilen hastalarda, polifarmasi yatış süresiyle ilişkilidir. Hastaların yoğun bakım kalış sürelerini ön görmek için her hastada, hastaların yatış öncesi ko-morbiditeleri ve ilaç kullanımlarını değerlendirmek anahtar noktalardan biridir.
Publisher
Ministry of Health, Ankara City Hospital