Affiliation:
1. MERSİN ÜNİVERSİTESİ, SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Abstract
Bu araştırma ile kamu spor örgütlerinde insan kaynakları yönetim uygulamaları ve yenilikçi davranış ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu kamu spor örgütlerinin çeşitli kademelerinde görev yapan ve kolayda örnekleme yöntemiyle seçilerek araştırmaya katılmayı tamamen gönüllü olarak kabul eden 83 kadın, 186 erkek olmak üzere toplamda 269 kişi oluşturmaktadır. Araştırma için etik kurul izni alınmış olup, araştırma verileri “insan kaynakları yönetim uygulamalarından duyulan memnuniyet” ve “yenilikçi davranış” ölçekleri ile toplanmıştır. Araştırmada tanımlayıcı istatistiğin yanı sıra, ilişkisel model kapsamında korelasyon ve regresyon analizlerine yer verilmiştir. Araştırmanın korelâsyon analizi bulgularına göre insan kaynakları yönetim uygulamaları ölçeğinin iki alt boyutunu oluşturan kariyer sistemi ve iş görenle iletişim ile yenilikçi davranış arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilgileşim tespit edilmiştir. Regresyon analizi bulgularına göre ise insan kaynakları yönetim uygulamalarının, yenilikçi davranış üzerindeki etkisini açıklamada insan kaynakları yönetim uygulamalarının alt boyutunu oluşturan kariyer sisteminin anlamlı bir şekilde pozitif yönde katkısı olduğu tespit edilmiştir. Kamu spor örgütlerinde kariyer gelişimine yönelik gerçekleştirilecek olan insan kaynakları yönetim uygulamalarıyla, iş görenlerin yenilikçi davranışlarının da geliştirilebileceği söylenebilir.
Reference76 articles.
1. Al-Ayed, S.I. (2019). The impact of strategic human resource management on organizational resilience: An empirical study on hospitals. Verslas: Teorija Ir Praktika, 20(1), 179-186.
2. Aman, Q., Norren, T., Khan, I., Ali, R., & Yasin, A. (2018). The ımpact of human resource management practices on innovative ability of employees moderated by organizational culture. International Journal of Organizational Leadership, 7, 426-439.
3. Ariyani, N., & Hidayati, S. (2018). Influence of transformational leadership and work engagement on innovative behavior. Etikonomi, 17(2), 275-284.
4. Aoudi, S. (2022). Türkiye’de spor sektöründeki insan kaynaklarına yönelik yapılan çalışmaların doküman analizi yöntemiyle incelenmesi. Yayımlanmamış Doktora tezi, İstanbul Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Spor yönetimi Anabilim Dalı, İstanbul.
5. Bani-Melhem, S., Zeffane, R., & Albaity, M. (2018). Determinants of employees’ innovative behavior. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 30(3), 1601-1620.