SINIF ÖĞRETMENLERİNİN FAİR PLAY KAVRAMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Author:

GÖRGÜT İlyas1ORCID,GÜZEL Cihad2ORCID

Affiliation:

1. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

2. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Abstract

Bu araştırmada ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin fair play kavramına ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Nitel araştırma yöntemi ile hazırlanan çalışmada fenomenolojik desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örnekleme yöntemi ile belirlenmiş 17 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Sınıf öğretmenleri ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kapsamında ortalama 30 dakika süren bireysel görüşmeler yapılmıştır. Katılımcılara veri kaybı yaşanmaması maksadıyla görüşmelerinin kayıt altına alınacağı ve sonrasında ise yazılı hale getirileceği bilgisi verilmiş ve gerekli izinler alındıktan sonra görüşmelere başlanmıştır. Yazılı ifadelerin analizinde betimsel ve içerik analiz yöntemlerine başvurulmuştur. Yapılan analiz sonucunda sınıf öğretmenlerinin fair play kavramına ilişkin bilgilerinin olduğu, günlük yaşamda görülen fair play örneklerini açıklayabildikleri ve öğrenci davranışlarını bu çerçevede değerlendirdikleri görülmektedir. Ayrıca öğretmenlerin kavramın öğrenciye kazandırılmasında ödüllendirme, anında düzeltme, öz-değerlendirmeye fırsat tanıma, empati kurulması için ideal ortamı yaratma ve uygun durumlar için cezalandırma stratejilerine başvurmaktadırlar. Bu kapsamda sınıf öğretmenlerinin fair play kavramına ilişkin mevcut bilgi birikimlerini, tutumlarını arttırıcı eğitim ve desteklerin sağlanmasının, okul sistemi içerisindeki tüm yapılarda adil, dürüst hareket etmeyi sağlayıcı düzenlemelerin yapılmasının öğrencilerde kavramı kullanmaya yönelik farkındalığın oluşturulmasında ve sürdürülmesinde etkili olacağı düşünülmektedir.

Publisher

Spormetre

Subject

General Medicine

Reference37 articles.

1. Arıpınar, E., & Donuk, B. (2011). Spor yönetim ve organizasyonlarında etik yaklaşımlarla fair play. Ötüken Yayınlar: İstanbul.

2. Bodasinska, A., Bodasinski, S., & Piech, K. (2016). Sport event in categories of fair play values in the view of the competitors of sport team games. In A. Kazmierczak, J. E. Kowalska, A. Maszorek-Szymala, & A. Makarczuk (Eds.), Lodz University Press.

3. Bronikowska, M., Korcz, A., Pluta, B., Krzysztoszek, J., Ludwiczak, M., Łopatka, M., & Bronikowski, M. (2019). Fair play in physical education and beyond. Sustainability, 11(24), 7064.

4. Budreikaitė, A. (2011). Paauglių dorovinių vertybių raiška ir plėtotė olimpinio ugdymo pagrindu [The expression and development of adolescents’ moral values on the basis of the Olympic education]. [Doctoral dissertation, Klaipėda University]. Klaipeda University Publishing House.

5. Butler, L. F. (2000). Fair play: Respect for all. Journal of Physical Education, Recreation & Dance, 71(2), 32-35.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3