Affiliation:
1. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı akarsu kano sporcularının kor ve seçilmiş kuvvet değerleri ile yarış performansı arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırma, Rize ve Artvin de bulunan Akarsu Kano Slalom Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezindeki (TOHM) 26 sporcu (17,5±1,5 yaş) üzerinde yürütüldü. Kor kuvveti plank, yan plank, kor fleksör dayanıklılık ve biering sorensen testleriyle, sırt, bacak ve el kavrama dinamometresi ile kuvvet değerleri belirlendi. Bununla birlikte sporcuların solunum fonksiyonları (FVC, FEV1, FEV1/FVC, PEF) ile İnspiratuar (MIP) ve ekspiratuar (MEP) kas kuvvetleri tespit edildi. Sprint performans süreleri 200 metrelik durgun su parkurunda ölçüldü. Elde edilen verilerin analizinde normal dağılım gösteren gruplarda T testi (p>0,05), normal dağılım göstermeyen gruplarda Mann Whitney U testi kullanıldı (p<0,05). Akarsu kano sporcularının kor kuvvet ve solunum fonksiyon ortalamaları ile yarış ve 200 m sprint dereceleri ile arasında bir ilişki olmadığı (p>0,05) fakat sağ-sol el kavrama (r=-,557; r=-,467) ve sırt kuvveti (r=-,512) ile yarış performansı arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu bulundu (p<0,05). Sporcuların performansını artırma ve korumada önemli kriterlerden olan solunum fonksiyonları, kuvvet ve kor kuvveti akarsu kano sporcularında da önemli olduğu literatür ışığında görülmektedir. Elde edilen bulgulara göre genel ve kor kuvvet antrenmanı kano sporcularının kanoyu hareket ettirmede gerekli olan kas gücünü ortaya çıkarmak için umut verici araçlar olarak kabul edilebilir düzeydedir.
Reference47 articles.
1. Akça, F, Müniroğlu S. (2007). Türk milli kanocuların antropometrik özellikleri ve çeşitli performans testi sonuçlarının performansla ilişkisinin incelenmesi. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 12(4), 9-20.
2. Akuthota, V., Nadler, S. F. (2004). Core strengthening. Archives of physical medicine and rehabilitation, 85, 86-92.
3. Axel, T. A. (2013). The effects of a core strength training program on field testing performance outcomes in junior elite surf athletes. California State University, Long Beach.
4. Baláš, J., Busta, J., Bílý, M., Martin, A. (2020). Technical skills testing of elite slalom canoeists as a predictor of competition performance. International Journal of Performance Analysis in Sport; 20(5), 870-878.
5. Boyacı A. (2016). 12–14 yaş grubu çocuklarda merkez bölge (core) kuvvet antrenmanlarının bazı motorik parametreler üzerine etkisi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Muğla; 15.