Bir İllüzyon Olmak Nasıl Bir Şeydir? - Bilincin Bir Yanılsama Olduğu Düşüncesi Üzerine Bir İnceleme

Author:

SUNGUR Erol1,AKYASAN Dursun1

Affiliation:

1. RECEP TAYYIP ERDOGAN UNIVERSITY

Abstract

Yanılsamacılık (illüzyonizm) düşüncesi fenomenal bilincin var olmadığını savunur. Buna göre bilince atfedilen fenomenal özellikler sadece aldatıcı bir görünüşten ibarettir. Öznel deneyim sadece bir yanılsamadır. Bu nedenle biz hiçbir türden öznel deneyime sahip değiliz, sadece öznel deneyimin yanıltıcı bir algısına sahibiz. Fenomenal bilinç gerçek olmadığı için bilinç hakkında açıklanması gereken şey fiziksel bir organizmanın nasıl olup da bilinç sahibi olduğu değil, öyle olmadığımız halde neden kendimizi bilinçli olarak algıladığımızdır. Cevaplanması gereken soru nasıl fenomenal deneyime sahip olduğumuz değil, neden fenomenal deneyime sahip gibi göründüğümüzdür. Soruyu bu şekilde sorduğumuzda bilincin zor problemi yerini yanılsama problemine bırakmaktadır. Yanılsamacılık, bilinçle ilgili araştırmalar için teorik bir çerçeve olarak öne sürülmektedir. Bu düşünce, fenomenal deneyimin fiziksel açıklamasının onun aslında bir yanılsamadan ibaret olduğu şeklinde bir teorik çerçeve içinde yapılmaya çalışılmasının, sorunu paradoksal yapısından kurtaracağını savunmaktadır. Bu makalede yanılsamacı argümanların ve bazı teorik yaklaşımların incelenmesi yoluyla yanılsamacı düşüncenin içsel yapısını ortaya koyacağız. Böylece yanılsamacılığın, bilinç paradoksu adını verdiğimiz muammayı nasıl ele aldığına dair bir anlayış geliştirmeye çalışacağız. Diğer taraftan, yapısal nitelikleri bakımından indirgemeci fizikalist yaklaşımların yanılsamacı özellikler taşıdıklarını açıklayacağız. Sonuç olarak, bilincin zor probleminin karakteristik olarak paradoksal olduğu ve yanılsamacılığın bilince bakış açısının Zenon’un hareket ve zaman hakkındaki kanaatleri ile ortak yönlere sahip olduğu açıklanmış olacaktır.

Publisher

MetaMind: Journal of Artificial Intelligence and Philosophy of Mind

Subject

General Medicine

Reference61 articles.

1. Bach, J. (2018, 22 Aralık). “Phenomenal Experience and the Perceptual Binding State.” Alındığı URL: http://ceur-ws.org/Vol-2287/

2. Blackmore, S. (2002a). “There is No Stream of Consciousness.” Journal of Consciousness Studies, 9(5-6): 17-28.

3. Blackmore, S. (2002b). “The Grand Illusion: Why Consciousness Exists Only When You Look For It.” New Scientist, 174(2348): 26-29.

4. Block, N. (1996). “Functionalism (2).” Samuel Guttenplan (Der.), A Companion to the Philosophy of Mind içinde (s. 326-332). Oxford: Blackwell.

5. Block, N. (1978). “Troubles with Functionalism.” Minnesota Studies in the Philosophy of Science, 9: 261-325.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3