Abstract
Anne karnından başlayıp yaşam boyu süreklilik arz eden eğitim, bireylerin ve toplumların temel ihtiyaçlarından biridir. Eğitim sistemleri, paydaşları ve programları bu ihtiyacın karşılanması amacını taşımaktadır. Ancak eğitim programları normal şartlar altında dahi çeşitli sebeplerden dolayı uzak, genel hatta özel amacına istendik seviyede ulaşamamaktadır. Bu durum, özellikle kriz durumlarında kendini daha net ve somut olarak göstermektedir. Dolayısıyla eğitim programlarının ihtiyaç, hedef, içerik, eğitim durumları, sınama durumları, dönüt ve düzletme ögeleri ile işlevliliği, işevurukluğu, esnekliği, uygulanabilirliği, önceliği, paydaş sorumluluğu gibi birçok faktörüne normal ve kriz durumu şartlarına göre biraz farklı bakmak veya yaklaşmak gerekmektedir. Doküman incelemesi yöntemiyle yürütülen bu çalışma, kriz durumlarında eğitim programının rolü ve işlevi üzerine teorik bir çözümleme amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikli olarak krizin ne olduğuna ve türlerine değinilmiş, krizin etkilediği temel alanlara ve eğitimde kriz etkisi oluşturan olgu ve olaylara yer verilmiştir. Daha sonra kriz durumlarında eğitim programının ihtiyaç, hedef, içerik, eğitim durumları ve sınama durumları ögeleri, olan ve olması gereken bağlamında ele alınmıştır. Çalışmanın sonuç ve tartışma bölümündeyse uygulama açısından kriz durumlarında eğitim programının nasıl olması gerektiği izah edilmiş ve çeşitli önerilere yer verilmiştir. Çalışmanın alanyazına, eğitim sistemi ve paydaşlarına katkı sunması umulmaktadır.
Publisher
The Journal of Turkish Educational Sciences, Gazi University
Reference105 articles.
1. AFAD. (2014). Müdahale iyileştirme ve sosyoekonomik açıdan 2011 Van depremi. https://www. yumpu.com/tr/document/read/30615389/78-20140529153416mudahaleiyilestirme-vesosyoeko nomik-acidan-2011-van-depremi-raporu/63 sayfasından erişilmiştir.
2. AFAD. (2021a). Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta meydana gelen yağışlar hakkında - 21.00. https://www. afad.gov.tr/bartin-kastamonu-ve-sinopta-meydana-gelen-yagislarhakkinda-2100 sayfasından erişilmiştir.
3. AFAD. (2021b). Ülke genelinde devam eden orman yangınları hakkında. https://www.afad.gov.tr/ulke-genelinde-devam-eden-orman-yanginlari-hk sayfasından erişilmiştir.
4. Aksoy, H. H. & Aksoy, N. (2003). Okullarda krize müdahale planlaması. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi (AÜEBFD), 36(1), 37-49. https://doi.org/10.1501/Egifak_0000000076
5. Altınışık, S. (2007). Ekonomik krizlerin eğitim politikalarına etkileri. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 2(2), 268-290.