Affiliation:
1. Muş Alparslan Üniversitesi
2. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ
Abstract
Bu çalışma, 2021 yaz döneminde Cumhurbaşkanlığı Kariyer Merkezi tarafından yüksek din öğretimi öğrencilerine uygulama imkânı sağlayan staj uygulamasını konu edinmiştir. Çalışmada öğrencilerin ve danışmanlarının staja ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada verilerin toplanması ve analizinde nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı cami ve Kur’an kurslarında staj eğitimi alan 15 öğrenci ve bu öğrencilere rehberlik yapan ve farklı illerde bulunan 10 Din görevlisi/ Kur’an kursu öğreticisi çalışma grubunu oluşturmuştur. Çalışma grubu belirlenirken Tipik Durum Örneklemesi yöntemi tercih edilmiştir. Öğrenciler staj sonunda, mesleki anlamda eksiklilerini fark etmiş, kimileri ise mesleğe yönelik olumlu tavır geliştirmiştir. Bununla birlikte staj uygulamasında kimi sıkıntıların olduğu tespit edilmiştir. Bu sıkıntıları, sınırlı sayıda öğrencilere staj hakkı tanınması, başvuru konusunda öğrencilerin geç bilgilendirilmesi, sürenin yetersiz olması, staj dosyasının içeriğinin belirgin olmayışı, uygulama birliğinin olmaması, staj danışmanları ile müftülük ve üniversite koordinatörleri arasında iletişimin yetersiz olması, danışmanların belirlenmesinde kriterlerin belirgin olmaması, danışmanlara kurs/ seminer verilmeyişi, öğrenci değerlendirme dosya içeriklerinin net olmaması, stajyer öğrencilerin tek başlarına ders yürütmek durumunda kalmaları şeklinde sıralamak mümkündür.
Reference29 articles.
1. Altaş, Nurullah. İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretimi Ankara: Nobel Yayınları, 2001.
2. Aşıkoğlu, Nevzat Y. “Yüksek öğretimde din eğitim ve öğretimi”. Ed. R. Doğan ve R. Ege. Din Eğitimi içinde, 181-196, Ankara: Grafiker Yayınları, 2015.
3. Aşlamacı, İbrahim “Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dersine ilişkin görüşleri (İnönü Üniversitesi Örneği).”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 9/43 (2016) 1361-1376.
4. Bilgin, Beyza- Selçuk Mualla, Din Öğretimi, Özel Öğretim Yöntemleri Ankara: Gün Yayıncılık, 4. Basım 1999.
5. Bulut, Mehmet. “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Yaygın Din Eğitimi Görevi”, 4/35 (1999), 114-128.