Affiliation:
1. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Çocuk edebiyatı eserleri çocuğun yaratıcı dünyasına açılan farklı pencerelerdir. Bu edebi eserler yaratıcı düşünme teknikleriyle bezeli dilsel yaratılar olup çocuk gerçekliği çerçevesinde çocuğa yeni yaratım kapıları açmaktadır. Bu çerçevede çocuklarda yaratıcı düşünme becerilerinin gelişiminde kullanılan etkili tekniklerden biri de analojilerdir. Analojiler, varlığın soyut yönlerini görünür kılmak için varlığın görünür düzleminde birbirleriyle olan bağlarının tespit edilmesinden görünenden görünmeyene doğru olan bağların çözümüne doğru götüren düşünce araçlarıdır. Bu araştırmada da çocuk edebiyatı eserlerinden Mevlâna İdris’in Hayâl Dükkânı adlı yapıtında yaratıcı düşünme tekniklerinden analojilerin kullanımı ve bu analojilerin çocuk gelişimine katkısının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesiyle gerçekleştirilmiş, veriler betimsel analiz yoluyla incelemiştir. Araştırma sonucunda bu eserde en çok fantastik analojilerin kullanıldığını bunu sembolik analojilerin takip ettiği belirlenmiştir. Yapıtta doğrudan ve kişisel analojilere de yer verilmekle birlikte bu oran fantastik ve sembolik analojilerin yanında daha düşük bir orana sahiptir. Yapıtta kullanılan analojilerden hareketle yazarın hayal gücünün gelişimine odaklandığı ve bu yolla yaratıcı düşünme becerisinin gelişimini sağladığı söylenebilir.
Publisher
Cocuk, Edebiyat ve Dil Egitimi Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference46 articles.
1. Açıkgöz, K. Ü. (2007). Aktif öğrenme. İzmir: Biliş Yayıncılık.
2. Akyüz, T. (2007). Fen eğitiminde analoji tekniği kullanımının öğrencilerin farklı taksonomik düzeylerdeki başarıları üzerine etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
3. Anderson, T. & Milbrandt, M. K. (2004). Art for life. Authentic instruction in art. New York: McGraw-Hill.
4. Babayiğit, B., Hamzaj, Y. A., & Çardak, Ç. S. (2018). Yaratıcı düşünmeyi destekleyici bir bağlantıcı öğrenme etkinliği: Analoji duvarı. İlkogretim Online, 17(4), 2049-2074.
5. Balkır, S. (2020). William Blake-Hayal gücü ve sonsuz beden. Journal of Arts, 3(1), 1-10.