Affiliation:
1. ADANA ALPARSLAN TÜRKEŞ BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Geçmişten günümüze, toplumlar bir arada yaşayarak bir düzen oluşturmuş ve zamanla yerleşik hayata geçmişlerdir. Böylece köyler oluşmuş ve köylerin zaman içerisindeki gelişimi ile kentler meydana gelmiştir. Teknolojik gelişmeler ve sanayileşme kırsal bölgeden kentlere göç başlamasına neden olmuştur. Hızlı ve kontrolsüz büyüyen kentlerde yaşanan küreselleşme ile birlikte çarpık kentleşme ve tüketimin artması gibi sorunlar ortaya çıkmıştır. Buna tepki olarak 1989 yılında İtalya’da Slow Food Movement (Uluslararası Yavaş Beslenme Hareketi) düzenlenmiştir. Bu hareketin teşviki ile tüketim hızının azalması, yerel ekonominin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması ve yerel kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla 1999 yılında İtalya’da dört küçük İtalyan kentinin dahil olduğu Uluslararası Yavaş Şehir (Cittaslow) Birliği kurulmuştur. Bu araştırma kapsamında, Uluslararası Yavaş Şehir Birliğinin kurucularından olan Bra kenti ile, 2009 yılında Türkiye’nin ilk yavaş şehir (Cittaslow) kenti seçilen Seferihisar kentlerinin Cittaslow üyelik kriterleri baz alınarak gerçekleştirdikleri faaliyetleri karşılaştırılmış ve sürdürülebilirlik bağlamında incelenmiştir.
Reference36 articles.
1. Ak, D. (2017). Yavaş kent (Cittaslow) hareketi ve Türkiye örnekleri üzerine bir değerlendirme. Uluslararası Sosyal Araştırma Dergisi, 10 (52), 884-903.
2. Akpınar, İ. E., Öktem, M. K. ve Küçük, H. (2020). Bra ve Vize yavaş şehirlerinin Melbourne ilkeleri bağlamında karşılaştırılması. Yönetim Bilimleri Dergisi, 18 (36), 275-307. https://doi.org/10.35408/comuybd.567952
3. Akay, B. T. (2017). Hız kesmeyen uyanık şehirlere karşı yavaş şehir (cittaslow) Bra- Italy. Erişim Adresi: https://10layn.com/hiz-kesmeyen-uyanik-sehirlere-karsi-yavas-sehir-cittaslow/bra-italy/
4. Akpınar, O. (2018). Yavaş şehirler (cittaslow) ve kentsel yaşam kalitesi üzerindeki etkileri: Seferihisar halkının algısı üzerine bir araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Afyonkarahisar.
5. Atlas. (2015). Cittaslow hareketine katılan Türkiye ve dünya kentleri. Atlas Dergisi, Ek Sayı: 271, İstanbul: Doğan Ofset Yayıncılık ve Matbaacılık A.Ş.