Su Yönetiminde Alternatif Su Kaynağı Olarak Sarnıçlar: Bodrum Yarımadasından Örnekler

Author:

ELERMAN Oğuzhan1,YAZICI Tutku Gizem1,GÜLTEKİN Nevin2

Affiliation:

1. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK FAKÜLTESİ, ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ

2. GAZİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Su, ekosistem için yaşamsal gerekliliktir. Su sadece içme suyu, hijyen ve sanitasyon için değil tarım, sanayi, enerji sektörlerinde kullanıldığı için günün ve geleceğin kentleri için kritik bir öneme sahiptir. Ancak, 1950lerle süregelen sanayileşme ve hızlı nüfus artışına bağlı olarak artan su talebine karşın, küresel ölçekte su stresi, kıtlığı-yokluğu süregelmektedir. Suya erişimi, iklim değişikliğinin giderek artan olumsuz etkileri kısıtlamakta, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ve coğrafi konum da adaletsizliği keskinleştirmektedir. Bu süreç, su kaynaklarının sürdürülebilirliğini garanti etmek için uluslararası işbirliğiyle uyarlanabilir ve entegre su yönetimini zorunlu kılmaktadır. Bu yönetim biçiminde, yağmur ve yüzey suyunun depolandığı sarnıçlar, yer’e özgü çözümlerle ve biçimlerle inşa edilmiş alternatif su kaynaklarıdır. Bu çalışmada Anadolu’da varolan tarihi sarnıçların yağmur suyu hasadı tekniği ve mimari özellikleri, Bodrum yarımadasındaki sarnıçlarından tipolojik özelliklere sahip örnekler üzerinden incelenmiştir. Böylece, eski su sarnıcı teknolojilerinin uyarlanabilirliği ve entegre su yönetimine katkısı konusunda, kent planlama dahil olmak üzere ilgili disiplinlerde bilgi paylaşımına ve farkındalık yaratılmasına çalışılmıştır. Abstract Water is a vital necessity for the ecosystem. Water is of critical significance for the cities of the present and the future not only for drinking, hygiene, and sanitation but also for its use in agriculture, industry, and energy sectors. Nevertheless, in relation to the rising demand for water, initiated by the industrialization and rapid population increase as of the 1950s, the global-scale stress for water and lack/shortage of water is ongoing. Access to water is restricted through the gradually increasing negative impacts of climate change, and injustice is heightened by the nations’ levels of development and geographical locations. This process necessitates adaptable and integrated water management through international cooperation to guarantee the sustainability of water resources. According to this management model, cisterns, where rain and surface waters are stored, are alternative water sources that have been built through solutions and forms specific to location. In this study, the historical cisterns of Anatolia, with respect to their techniques of harvesting rain water and their architectural characteristics, have been analyzed through examples with typological qualities from among the ones in the Bodrum peninsula. As such, the aim is to share information with related disciplines, including city planning, and to create awareness on the adaptability of historic cistern technologies and its contribution to integrated water management. Keywords: Water management, rainwater harvesting, water cisterns, Bodrum peninsula.

Publisher

IDEALKENT

Subject

General Medicine

Reference49 articles.

1. Acar, T. (2018). Beki ve Paşalar Köyü özelinde Uşak sarnıçları. The Journal of Academic Social Science Studies, 65, s. 369-380.

2. Aküzüm, T., Çakmak, B. ve Gökalp, Z. (2010). Türkiye’de su kaynakları yönetiminin değerlendirilmesi, International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 3(1), 67-74.

3. Altuğ, K. (2013). İstanbul'da Bizans Dönemi Sarnıçlarının mimari özellikleri ve kentin tarihsel topografyasındaki dağılımı (Yayımlanmamış Dr. Tezi) İTÜ, Fen Bilim. Ens.

4. Bilgin, A. R. ve Demirci, D. (2020). Keçiborlu Senir'de bulunan Osmanlı dönemine ait üç sarnıç, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, (50), 216-232

5. Bozdağ, A., İnce, I., Bozdağ, A., Hatır, M. E., Tosunlar, M. B. ve Korkanç, M. (2020). An assessment of deterioration in cultural heritage: the unique case of Eflatunpınar Hittite Water Monument in Konya, Turkey. Bulletin of Engineering Geology and the Environment, 79 (3), 1185-1197.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3