Peygamber Kavramının Din Sosyolojisi Açısından Tahlili

Author:

BATUR Behçet1ORCID

Affiliation:

1. Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Abstract

Modern din sosyolojisinde peygamber kavramına yönelik olarak, tarihi ve sosyolojik bir perspektiften, yeteri kadar inceleme yapıldığı pek söylenemez. Günümüzde peygamber kavramına dönük olarak yapılan araştırmaların büyük çoğunluğunun ilahiyat merkezli incelemeler olduğu görülmektedir. Peygamber kavramının teolojik boyutu olduğu kadar tarihi ve sosyolojik bir boyutunun olduğu da muhakkaktır. Tarihi açıdan büyük dinlerin doğuşunda ve gelişiminde bu figürlerin yeri yadsınamaz. Dolayısıyla peygamberlik konusunun sosyal bilimsel açıdan ele alınması bu bağlamda önem arz etmektedir. Tarihsel açıdan bir olgu olarak peygamberlik konusunun, özellikle Yahudilik, Hıristiyanlık, İslamiyet gibi büyük dinlerdeki önemi teslim edilmelidir. Peygamberlik olgusunun bu dinlerde ne anlam ifade ettiği, tarihte farklı bölge ve zamanlarda farklı peygamber figürlerinin ortaya çıkışı ve bunların toplumla kurdukları ilişkiler genelde dinlerin, özelde ise büyük dinlerin anlaşılabilmesi bakımından incelenmeye değer ve gereklidir. Peygamberlik konusunun tarihi ve sosyolojik açıdan incelenmesi, peygamber, tarih ve din ilişkisinin açığa kavuşturulmasıyla birlikte bunun modern din sosyolojisi alanına da önemli bir katkıda bulunacağı düşünülmektedir

Publisher

Din ve Bilim-Mus Alparslan Universitesi Islami Ilimler Fakultesi Dergisi, Mus Alparslan Universitesi

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference19 articles.

1. Akyüz, Niyazi. “Din Sosyolojisinde Bir Dini Otorite Tipi Olarak Din Kurucusu.” Dini Araştırmalar Dergisi, 20/52, (2017), 99-110.

2. Akyüz, Niyazi. Dini Liderler ve Karizma. “Ana Başlıklarıyla Din Sosyolojisi”, ed. Niyazi Akyüz, İhsan Çapçıoğlu. Ankara: Grafiker Yayınları, 2013.

3. Batur, Behçet. İbn Haldun’un Bilim Anlayışı ve Sekülerleşme. Ankara: Gece Kitaplığı, 2020.

4. Durkheim, Emile. Dinsel Yaşamın İlk Biçimleri. çev: Özer Ozankaya, İstanbul: Cem Yayınevi, 2010.

5. Emmet, Dorothy. “Prophets and Their Societies”. The Journal of the Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland, 86/1, (1956), 13-23.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3