Affiliation:
1. TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI AMASYA
2. AMASYA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmada, Marrubium astracanicum subsp. astracanicum’un anatomik, ekolojik ve tüy özelliklerinin taksonomik önemi belirlenmiştir. Anatomik incelemelerde, kök, gövde, petiyol ve yapraktan enine kesitler ve yaprakların alt ve üst yüzeylerinden yüzeysel kesitler alınmıştır. Anatomik bulgular incelendiğinde, taksonun sekonder kök yapısına ve dörtgen şekilli bir gövde yapısına sahip olduğu görülmüştür. Gövdenin köşelerinde belirgin lamellar kollenkima tabakasına rastlanmıştır. Takson, mezofil yapı bakımından bifasiyal yapraklara sahiptir. Yaprakların hem alt hemde üst yüzeylerinde anomositik stomalar görülmüştür. Stoma komşu hücrelerinin kenarları kıvrımlıdır. Bu taksonun vejetatif organları üzerinde yıldızsı, dendroid, marrubioid ve basit tüyleri, sap ve baş hücre sayıları farklı kapitat salgı tüyleri ve peltat salgı tüyleri gözlenmiştir. Toprak örnekleri taksonun çiçeklenme peryodunda alınmış, fiziksel ve kimyasal özellikleri tespit edilmiştir. Toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarına göre, takson hafif asidik ve hafif bazik, orta derecede tuzlu ve çok tuzlu, orta derecede kireçli, zengin ve çok zengin organik madde içeren, azot bakımından orta ve azotça zengin, potasyum ve fosfor bakımından zengin, kumlu ve kumlu-tuzlu topraklarda yayılış göstermektedir. Kökteki periderma tabaka sayısı, gövdenin köşelerindeki kollenkima tabaka sayısı, korteksteki kollenkima, parankima ve sklerenkima tabaka sayısı, gövde de kristallerin oluşu, stoma komşu hücrelerinin marjin yapısı, mezofil yapısı, petiyolün uç kısımlarının düz ve kıvrık olması, petiyoldeki kollenkima ve parankima tabaka sayısı, vejetatif organlar üzerindeki yıldızsı tüylerin yoğunluğu, kapitat ve peltat salgı tüylerinin varlığı, tipi ve yoğun olup olamaması, dendroid tüylerinin olması ve yoğunluğu taksonun ayırt edilmesinde önemli anatomik karakterler olarak belirlenmiştir.
Funder
Makaleyi destekleyen herhangibir kurum bulunmamaktadır
Publisher
Black Sea Journal of Engineering and Science
Subject
Pulmonary and Respiratory Medicine,Pediatrics, Perinatology, and Child Health
Reference43 articles.
1. Ahvazi M, Jamzad Z, Balali GR, Saeidi H. 2016. Trichome micro-morphology in Marrubium L. (Lamiaceae) in Iran and the role of environmental factors on their variation. Iran J Bot, 22(1): 39-58.
2. Akbulut TD, Baykan S. 2023. Ege Bölgesi’nde yayılış gösteren Marrubium L. (Lamiaceae) taksonlarının morfolojik ve mikroforfolojik yönden incelenmesi. Ank Ecz Fak Derg, 47(1): 51-75.
3. Akçin TA, Camili B. 2018. Anatomical and Micromorphological Investigations on Turkish Endemic Marrubium cephalanthum subsp. montanum (Lamiaceae). J Int Environ Appl Sci, 13(2): 97-104.
4. Akgül G, Selvi B. 2014. A new species of Marrubium L. (Lamiaceae) from southwestern Anatolia, Turkey. Ot Sist Bot Derg, 21(2): 15-22.
5. Aytaç Z, Akgül G, Ekici M. 2012. A new species of Marrubium (Lamiaceae) from Central Anatolia, Turkey. Turk J Bot, 36(5): 443-449.
Cited by
3 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献