Affiliation:
1. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
2. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PR.
Abstract
Etlik piliç yetiştiriciliği artan talep doğrultusunda giderek yaygınlaşan üretim kollarından biri haline gelmiştir. Kümes ortamında ortaya çıkan Karbondioksit, Amonyak, Hidrojen Sülfür gibi zararlı gazlar, atmosfer, kanatlı sağlığı ve dolayısıyla insan sağlığı açısından önemli etkilere sahiptir. Bu durum, etlik piliç yetiştiriciliğinde süreçlerinin hassas kontrolünü ön plana çıkarmaktadır. Bu çalışmada, etlik piliç üretimi yapan 2 katlı bir çiftliğe ait kümes içi ortam koşulları (sıcaklık, bağıl nem, karbondioksit ve amonyak,) 2 yetiştirme dönemi süresince sensörlerle okunmuştur. Daha sonra geliştirilen bir web server uygulaması ile uzak izleme sistemi oluşturulmuştur. 1. üretim döneminde kümes ortamının başlangıç sıcaklığı ortalama 34 °C, bağıl nem değerleri ise % 50 seviyelerinde gerçekleşmiştir. İlerleyen haftalarda sıcaklık değerinin kademeli olarak düştüğü ve üretim döneminin son günlerinde minumun sıcaklık değerinin 20 °C, bağıl nem değerinin ise %70 seviyelerine ulaştığı belirlenmiştir. 2. üretim dönemi süresince 9. günden itibaren yapılan ölçümlerde, ortalama sıcaklık değerinin 25 °C, bağıl nem değerleri ise % 50 seviyelerinde gerçekleşmiştir. İlerleyen haftalarda sıcaklık değerinin kademeli olarak düştüğü ve üretim döneminin son günlerinde minumun sıcaklık değerinin 14 °C, bağıl nem değerinin ise %70 seviyelerine ulaştığı belirlenmiştir. CO2 değeri ise 1. üretim döneminde her iki kat için genel olarak kabul edilebilir sınır değer olan 3000 ppm değerini sadece 1. katta 2-3 saat süre ile aştığı diğer zamanlarda kabul edilebilir sınırlar içerisinde olduğu görülmüştür. Ancak havaların soğumasıyla birlikte 2. üretim döneminde 10-15. günlerde civcivlerin zemin katta 12 saatten daha fazla süreyle 3000 ppm’in üzerinde CO2’e maruz kaldığı, 1. katta ise birkaç saat süre ile 5000 ppm seviyelerine kadar çıktığı görülmüştür. Her iki üretim dönemi için NH3 değerinin son hafta içerisinde artış gösterme eğiliminde olduğu ve bu artışın maksimum 8 ppm değerine ulaştığı belirlenmiştir.
Publisher
Black Sea Journal of Engineering and Science
Subject
Pulmonary and Respiratory Medicine,Pediatrics, Perinatology, and Child Health
Reference18 articles.
1. Al-Mashhadani E, Beck M.M 1985. Effect of atmospheric ammonia on the surface ultrastructure of the lung and trachea of broiler chicks. Poultry Sci, 64(11): 2056-2061.
2. Atılgan A, Coşkan A, Öz H, İşler E. 2010. Etlik piliç kümesinde kış döneminde amonyak gaz düzeyinin vakum sistemi ile azaltılması. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 16(2): 257-262.
3. Avşaroğlu, H. 2008. Çukurova koşullarında Broiler Kümeslerinde Kullanılan Bir Pedli Serinletme Sisteminin Performans Özellikleri ve Kümes İçi Sıcaklık Dağılımı. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Universitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, Türkiye, pp: 47.
4. Bootstrap. 2020. Bootstrap Basic Table. https://www.w3schools.com/bootstrap/bootstrap_tables.asp (erişim tarihi: 12 Ocak 2022).
5. Boyacı S. 2018. Etlik piliç kümeslerinde, ısıtma ve soğutma derece gün değerlerinin derece gün yöntemiyle belirlenmesi: Kırşehir ili örneği. Nevşehir Bil Teknol Derg, 7(1): 75-82.