Affiliation:
1. Muş Alparslan Üniversitesi
Abstract
Metinden görüntü üretme yeteneğine sahip yapay zekâ (YZ) sistemlerindeki ilerlemeler, mimarlık alanında önemli ve yenilikçi potansiyeller barındırmaktadır. Biyofilik tasarım ilkelerinin yapay zekâ görüntü oluşturma modelleriyle birleştirilmesi, yenilikçi mimari yaklaşımlar için yeni fırsatlar sunmaktadır. Bu çalışma, doğayla bağlantı kurarak ofis çalışanlarının konforunu ve çalışma kapasitesini artırmayı amaçlayan biyofilik ofis alanları oluşturmak için metinden görüntü oluşturan yapay zekâ araçlarının nasıl kullanılabileceğini araştırmaktadır. Çalışma, Browning, Ryan ve Clancy'nin (2014) araştırmasında yer alan biyofilik kriterleri referans alarak, mimari tasarımda biyofilik çözümler üretmek amacıyla yapay zekâ sistemlerinin kullanılmasını incelemektedir. Makalede Leonardo AI aracı kullanılarak bu kriterlere uygun ofis alanları üretilmiştir. Yapay zekâ aracına, biyofilik kriterler ile ilgili istemler girildiğinde biyofilik tasarım standartlarını karşılayan alanlar ürettiği tespit edilmiştir. Bu araştırma, yapay zekâ destekli metin-görüntü oluşturmanın mimari tasarımın ilk aşamalarda biyofilik tasarım düşüncesiyle entegre edilmesinde önemli bir adıma işaret etmektedir. Sonuç olarak çalışma, yapay zekanın sadece görüntü oluşturma kapasitesini değil, aynı zamanda biyofilik tasarım ilkeleriyle uyum sağlama yeteneğini ve bu ilkeleri geliştirme potansiyelini göstermektedir.
Publisher
Black Sea Journal of Engineering and Science
Reference38 articles.
1. Abdel H. 2022a. Mr.Green'in ofisi / MIA design studio. https://www.archdaily.com/977944/mreens-office-mia-design-studio (accessed date: March 12, 2022).
2. Abdel H. 2022b. Biophilic office andyrahman architect. https://www.archdaily.com/982765/biophilic-office-andyrahman-architect?ad_medium=gallery (accessed date: March 12, 2022).
3. Aslan T, Aydın K. 2023. Metinden görüntü üretme potansiyeli olan yapay zekâ sistemleri sanat ve tasarım performanslarının incelenmesi. OMÜ J Edu Fac, 42(2): 1049-1198. https://doi.org/10.7822/omuefd.1293657
4. Browning W, Ryan C, Clancy J. 2014. 14 Patterns of biophilic design improving health & well-being in the built environment. Terrapin Bright Green LLC, 2014: 63.
5. Chang CC, Cheng GJY, Nghiem TPL, Song XP, Oh RRY, Richards DR, Carrasco LR. 2020. Social media nature and life satisfaction: global evidence of the biophilia hypothesis. Sci Reports, 10(1): 4125.