Affiliation:
1. İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
2. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Stratejik İKY, kuruluşlarda sürdürülebilir rekabet avantajı sağlanması için insan faktörünün işletme süreçlerinde en önemli faktör olarak görülmesini önermektedir. Bu süreçler arasında işletmelerde uygulanan kalite mükemmelliği süreçleri de bulunmaktadır. İlk kez yapılan bu çalışmanın amacı Türkiye’deki kuruluşlarda EFQM modeli kullanımı ile Stratejik İKY uygulamaları arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. EFQM modeli uygulayan ve uygulamayan 260 işletmenin orta, üst düzey yönetici ve genel müdürlerine bir anket yapılmıştır. Bu çalışmada, Türkiye'de EFQM modelinin yayılımı konusunda tek yetkili kuruluş olan Türkiye Kalite Derneği (KalDer)’nin toplam 732 üyesinden 260 işletme araştırmaya katılmıştır. Stratejik İKY ile ilgili sonuçlara kurumsal teori açısından bakıldığında, EFQM modelinin kullanılmasıyla araştırmada seçilen stratejik İKY uygulamaları arasında pozitif ve anlamlı ilişki bulunmuştur (H1). EFQM modeli kullanma süresi ile seçilen stratejik insan kaynakları uygulamaları arasında yine pozitif ve anlamlı ilişki bulunmuştur (H2). Bu araştırma sonuçları, EFQM modeli kullanılmasının işletmelere kurumsal düzeyde katkı yapabileceğini göstermektedir. Ancak işletmelerin kalite kültürünü içselleştirmek yerine şekilciliğe kaçarak normatif ve özellikle baskıcı eş biçimlilik sebebiyle kalite mükemmelliği modellerini benimsemiş olma riski de dikkate alınmalıdır.
Publisher
Yonetim Bilimleri Dergisi
Reference63 articles.
1. AKGÜL, A. (2005). Tıbbi araştırmalarda istatistiksel analiz teknikleri “SPSS uygulamaları”.(2. Baskı). Ankara: Emek Ofset.
2. ALAYOĞLU, N. (2010). Rekabet üstünlüğü sağlamada insan kaynakları ve rekabet stratejileri uyumunun önemi. İstanbul Ticaret Üniversitesi, SBE Dergisi, 9(17): 27-49.
3. AMALNICK, M. S., & ZARRİN, M. (2017). Performance assessment of human resource by integration of HSE and ergonomics and EFQM management system. International Journal of Health Care Quality Assurance. 30(2): 160-174.
4. AYPAY, A. (2001). Örgütsel analizde teorik gelişmeler: Yeni kurumsalcılık. Kuram ve Uygulamada Egitim Yönetimi Dergisi, 7(4): 501-511.
5. BAYO-MORİONES, A., BELLO-PİNTADO, A., & MERİNO-DÍAZ-DE-CERİO, J. (2011). Quality assurance practices in the global supply chain: the effect of supplier localisation. International Journal of Production Research, 49(1), 255-268.