Abstract
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), dünya çapında morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenleri arasında yer almaktadır. KOAH’lı bireylerde malnütrisyon prevalansının %20 ile %50 arasında değiştiği bildirilmektedir. Malnütrisyon, akciğer fonksiyonları, immünite, egzersiz kapasitesi, yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkilere sahip olmakta, aynı zamanda sağlık bakım maliyetlerinin artması, hastanede kalış süresinin uzaması gibi sonuçlara neden olmaktadır. Yetersiz beslenme ve kas kütlesi kaybı, bireylerin solunum kas fonksiyonunu ve egzersiz kapasitesini etkilemektedir. Solunum yetmezliği malnütrisyon için bir sebep iken, nutrisyonel durumun kendisi de solunum sistemi fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilmektedir. Malnütrisyon, KOAH hastalarındaki problemleri daha da ağırlaştırmaktadır, çünkü solunum kaslarının gücü, iştah azalması ve egzersiz intoleransı ile birlikte daha da azalmaktadır. Malnütrisyon, KOAH'lı bireylerde önemli bir sorun olmakla birlikte genellikle hastalığın yönetimi sırasında gözden kaçabilmektedir. KOAH’lı bireylerin beslenme durumlarının değerlendirilmesi, risk grubunun belirlenmesi, risk grubuna uygun girişimlerin uygulanması önem teşkil etmektedir. Kılavuzlara dayalı olarak belirlenen doğru girişimlerin uygulanması ile hastaların besin alımlarının ve dolayısıyla klinik sonuçlarının iyileşmesi sağlanmaktadır. Multidisipliner ekip içerisinde hemşireler KOAH’lı malnütrisyon riski taşıyan bireyleri belirleyebilmeli, malnütrisyon gelişmiş olan hastaları saptayabilmeli, dengeli ve yeterli bir beslenmenin sağlanmasına yönelik bakım planı uygulayabilmelidirler. Bu derleme makalede, malnütrisyon ve riski olan KOAH hastalarını belirleme, malnütrisyon değerlendirme uygulamaları ve müdahalelerinin güncel literatür ve kılavuzlar eşliğinde açıklanması amaçlanmıştır.
Publisher
E-Journal of Dokuz Eylul University Nursing Faculty
Reference28 articles.
1. 1. Agusti A, Celli BR, Chen R, Criner G, Frith P, Halpin D et al. Global strategy for the diagnosis, management and prevention of chronic obstructive pulmonary disease 2019 report, 2019:1-8.
2. 2. Gülen Ş, Yılmaz PÖ. KOAH’da nutrisyonel durumun değerlendirmesinde mini nutrisyonel anketin kullanılabilirliği ve solunum fonksiyon parametreleriyle ilişkisi. Kocaeli Medical J. 2017;6(2):38-42.
3. 3. Luo Y, Zhou LZ, Li Y, Guo S, Li X, Zheng J et al. Fat-Free Mass Index for evaluating the nutritional status and disease severity in COPD. Respir. Care 2016;61(5):681-8.
4. 4. Hsieh MJ, Yang TM, Tsai YH. Nutritional supplementation in patients with chronic obstructive pulmonary disease. JFMA 2016;115:595-601.
5. 5. Hallin R, Janson C, Arnardottir RH, Olsson R, Emtner M, Branth S et al. Relation between physical capacity, nutritional status and systemic inflammation in COPD. Clin Respir J. 2011;5:136-42.