Affiliation:
1. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ, HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ, PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI
Abstract
Giriş: Pamela Reed’in Self-Transcendence (Öz Aşkınlık) kuramı, hemşirelerin hem kendilerinin hem de bakım verdikleri bireylerin potansiyellerini keşfetmelerini sağlaması bakımından önemli bir kuramdır. Kuramın ve barındırdığı temel kavramların hemşireler tarafından öğrenilmiş olması, bilgileri beceriye dönüştürerek kişisel ve mesleki yaşamlarına kuramı entegre edebilmeleri için gereklidir. Filmler, soyut kavramların somutlaştırılarak öğretilmesinde yararlı bir öğretim aracıdır.
Amaç: Çalışmanın amacı, Öz Aşkınlık kuramı ve temel kavramları çerçevesinde Soul Surfer (Dalgalara Karşı) filmini analiz etmek ve bu yolla kuramın daha iyi özümsenmesini sağlayacak somut bir öğrenme materyali olarak değerlendirilmesini sağlamaktır.
Yöntem: Bu çalışmada, Dalgalara Karşı filmi nitel analiz yöntemlerinden biri olan doküman analizi yöntemiyle incelenmiştir. Film toplamda üç kez izlenmiş, kuramın temel kavramlarını içeren sahneler not alınmış, analiz için öğretici çıkarımlar yapılarak veriler oluşturulmuştur. Verilerin raporlanması COREQ doğrultusunda yapılmıştır.
Bulgular: Araştırmada, Dalgalara Karşı filminde öz aşkınlık kuramının temel kavramlarını açıklamaya uygun olabileceği düşünülen 9 sahne bulunmuştur; 2 sahne savunmasızlık, 5 sahne öz aşkınlık, 2 sahne ise iyilik hali kavramları ile ilişkilendirilmiştir. Kavramların daha rahat somutlaştırılabilmesi amacıyla sahnelerde yer alan diyaloglara da başlıklar altında yer verilmiştir.
Sonuç: Öz Aşkınlık kuramının hemşirelere, hemşirelik öğrencilerine hastalarına bakım verirken yol gösterici, eğitici bir rehber olabileceği, Dalgalara Karşı filminin ise kuramı anlamlandırmada yeterince öge barındırdığı düşünülmüştür. Bu bağlamda, filmin kuramın ve temel kavramlarının hemşireler tarafından benimsenmesinde yararlı bir materyal olduğu düşünülmüştür.
Publisher
E-Journal of Dokuz Eylul University Nursing Faculty
Reference29 articles.
1. Aleksandrova-Yankulovska, S. (2016). An innovative approach to teaching bioethics in management of healthcare. Nursing ethics, 23(2), 167-175.
2. Ateş, M. A., Saltalı, N. D. D., & Asit, G. (2021). Pisi çizgi filminin içerdiği değerler açısından incelenmesi. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (25), 506-522.
3. Coward DD. Self-transcendence theory. In Alligood MR, Nursing Theorist and Their Work. 8.Edition. Missouri: Elsevier Mosby; 2014:574-592.
4. Ellermann, C. R., & Reed, P. G. (2001). Self-transcendence and depression in middle-age adults. Western Journal of Nursing Research, 23(7), 698-713.
5. Indiani, N. P. Y. (2015). The Semantic Analysis Of Technical Terms Used In Surfing.