Farklı Biyopolimerler ile Kaplanmış Ağartılmamış Kraft Kâğıtlarının Mekanik ve Fiziksel Özellikleri
Author:
ONDARAL Meryem1ORCID, ERSOY KALYONCU Evren1ORCID
Affiliation:
1. Karadeniz Teknik Üniversitesi
Abstract
Plastik film kaplamalar uzun yıllardır ambalaj malzemesi üretiminde kullanılmaktadır. Gıda ambalajlarında kullanılan malzemenin insan sağlığına zarar verebilecek kimyasallar içermemesine dikkat edilmelidir. Bu çalışmada, ağartılmamış kraft test kağıtları, plastikleştirici olarak gliserol katkısı ile hazırlanan jelatin ve sodyum aljinat bazlı biyopolimerik çözeltiler ile kaplanmıştır. Hazırlanan dispersiyon çözeltilerinin kağıtlara uygulanması için sürme yöntemi kullanılmıştır. Mekanik özellikler olarak çekme, yırtılma, patlama indisleri ve fiziksel özellikler olarak COBB, hava geçirgenlik testleri belirlenmiştir. Hem jelatin hem de sodyum aljinat kaplama ile üretilen kağıtların tüm mekanik özellikleri iyileştirilmiştir. Kontrol kağıtlarına göre jelatin kaplı kâğıtların su itici özelliğinin arttığı, sodyum aljinat kaplı kağıtların ise su absorblama özelliğinin arttığı gözlenmiştir. Jelatin kaplı kağıtların kontrol örneklerine göre hava geçirgenliği azalırken, sodyum aljinat kaplı kağıtların ise hava geçirgenliğinin hiç olmadığı belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda ambalaj kağıtları için istenilen mekanik ve fiziksel özellikleri iyileştirilmiştir.
Funder
Bu araştırma kamu, ticari veya kar amacı gütmeyen sektörlerdeki finansman kuruluşlarından herhangi bir özel hibe almamıştır.
Publisher
Bartin Orman Fakultesi Dergisi
Reference42 articles.
1. Aloui, H., Khwaldia, K., Slama, M. B., & Hamdi, M. (2011). Effect of glycerol and coating weight on functional properties of biopolymer-coated paper. Carbohydrate polymers, 86(2), 1063-1072. 2. Bakry, N. F., Isa, M. I. N., & Sarbon, N. M. (2017). Effect of sorbitol at different concentrations on the functional properties of gelatin/carboxymethyl cellulose (CMC)/ chitosan composite films. International Food Research Journal, 24(4), 1753–1762. 3. Battisti, R., Fronza, N., Júnior, Á. V., da Silveira, S. M., Damas, M. S. P., & Quadri, M. G. N. (2017). Gelatin-coated paper with antimicrobial and antioxidant effect for beef packaging. Food Packaging and Shelf Life, 11, 115-124. 4. Chandra, R. U. S. T. G. I., & Rustgi, R. (1998). Biodegradable polymers. Progress in polymer science, 23(7), 1273-1335. 5. Çabuk, M., Yavuz, M., & Hlavác, J. (2011). Biyobozunur ve anti-kansorejen kitosan/benzaldehit modifikasyonu ve nanokompozitinin hazırlanması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 27(3), 247-251.
|
|