HELAL TURİZM (OTEL) İŞLETMECİLİĞİNDE GEREKLİ KRİTERLER

Author:

BATU AliORCID

Abstract

Çalışan insanlar belirli bir süre sonra tatil yapma ihtiyacı duyarlar. Ancak dindar Müslümanlar tatillerinde de dini görevlerini yerine getirmek ister. Bunu için helal oteller tercih konusudur. Helal oteller, Müslüman misafirlere dini vecibelerini rahatça yerine getirebilmeleri için uygun bir ortam sağlamayı hedefler. Bu bağlamda, helal otel işletmeciliğinin sağlaması gereken kriterler şunlar olabilir: Helal otellerde yiyecek ve içecekler, alkolsüz ve helal malzemelerle hazırlanmalıdır. Alkol, domuz eti ve diğer haram malzemelerin kullanımından kaçınılmalıdır. Tesiste cinsiyet ayrımına dikkat edilmelidir. Yüzme havuzları, plajlar, mescitler gibi alanlarda kadın ve erkekler için ayrı bölgeler veya hizmet saatleri düzenlenmelidir. Tesiste düzenlenen etkinlikler, İslami prensiplere uygun olmalıdır. Müstehcen içerikten uzak, ahlaki değerlere saygılı etkinlikler tercih edilmelidir. Helal otellerde, misafirlerin ibadetlerini yerine getirebilmeleri için mescit ve ibadet alanları bulunmalıdır. Bu alanlar, temiz ve sükûnete uygun olmalıdır. Otel çalışanları, Müslüman misafirlere hizmet sunarken İslami prensiplere saygılı olmalıdır. Bu konuda personel eğitimleri düzenlenmelidir. Helal oteller, genel temizlik ve hijyen standartlarına titizlikle uymalıdır. Özellikle gıda hazırlığı ve servisi sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Otel misafirlerine, otelin İslami konseptini anlatan broşürler veya bilgilendirme materyalleri sunulmalıdır. Misafirlerin İslami kurallara uygun bir tatil geçirmeleri için gerekli bilgiler sağlanmalıdır. Bu yüzden İslami otellerde gıda üretimi ve hizmet sunumu sırasında helal kriterlerin uygulanmasına mutlaka dikkat edilmesi gereği vardır. Bu bağlamda makalede, helal otel işletmeciliğinin sağlaması gereken kriterler üzerinde durulmuş ve uygulamada karşılaşılan bazı sorunlara dikkat çekilmiştir.

Publisher

Journal of Halal and Ethical Research, Istanbul Sabahattin Zaim University

Subject

General Medicine,General Chemistry

Reference46 articles.

1. Akyol, M. ve Kılıç, Ö. (2014). Internet and halal tourism marketing. Turkish Studies- International Periodical for The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 9/8 Summer 2014, p. 171-186, Anka-ra, Türkiye.

2. Akpınar, A. (2017). Helal turizme katkı açı-sından Kur’an aydınlığında seyahat. 1. In-ternational Halal Tourism Congress / 07-09 April 2017. Procedings Books. p. 5-17, Alan-ya, Türkiye.

3. Alkolsüz-İçecekler-Tebliği, (2007). Türk gıda kodeksi alkolsüz içecekler tebliği. (Tebliğ No: 2007/26). Resmî Gazete. 15 Haziran Cuma. Sayı: 26553.

4. Adlbelge, (2020). Helal otel sertifikası. https://www.adlbelge.com/helal-otel-sertifikasi

5. Arpacı, Ö., Uğurlu, K. ve Batman, O. (2015). Helal konseptli işletmelerine yönelik yapılan müşteri şikayetleri üzerine bir araştırma. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fa-kültesi Dergisi, 6 (11): 181-198.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3