Bankaların Maliyet Hesaplamalarında Kaynak Tüketim Muhasebesi Yöntemi: Pandemi Döneminde Bir Uygulama

Author:

YILMAZ BurcuORCID,ÖZDEMİR Serkan1ORCID

Affiliation:

1. Bursa Teknik Üniversitesi

Abstract

Bankacılık sektörü pandemi döneminde ve sonrasında oluşan yeni normalde dijital altyapısı sayesinde, müşterilerine bu altyapı üzerinden hizmet vermeye çalışmıştır. Bu durum sektörde atıl kapasite miktarını yükseltmiş ve atıl kapasitenin birim maliyetler üzerindeki etkisini de arttırmıştır. Bu çalışmanın amacı kaynak tüketim muhasebesi (KTM) yönteminin bankacılık sektöründe uygulanabilirliğini, atıl kapasite hesaplaması ile faydalı ve güvenilir bir hesaplama yöntemi olduğunu göstermektir. Ayrıca, bu çalışma KTM yönteminin bankacılık sektöründe kullanımı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada örnek olay çalışma yöntemi kullanılarak özel bir bankadan elde edilen bilgiler doğrultusunda KTM yöntemi kullanılarak atıl kapasite dahil ve hariç hesaplamalar yapılmıştır. Bulunan sonuçlar doğrultusunda atıl kapasite hesaplamasına önem veren KTM yönteminin doğru, aktüel ve güvenilir bir hesaplama sistemi olduğu tespit edilmiştir.

Publisher

Muhasebe ve Finansman Dergisi

Subject

General Medicine

Reference18 articles.

1. Abbas, K. M. (2015). Viability of some applied cost systems in manufacturing firms: Egypt's case. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development.

2. Aksu, İ. (2013). Kaynak tüketimine dayalı muhasebe: bir örnek uygulama. E-Journal of New World Sciences Academy.

3. Aktaş, R. (2013). Yeni bir maliyet ve yönetim muhasebesi yöntemi olarak kaynak tüketim muhasebesi. Muhasebe ve Finansman Dergisi.

4. Altınbay, A , Seylan, B. (2019). Modern maliyet muhasebesinin son safhası: kaynak tüketim muhasebesi modeli. Alanya Akademik Bakış Dergisi.

5. Gutnu, M. M., (2018). Kaynak tüketim muhasebesinin geleneksel ve faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemleriyle karşılaştırılması ve bir hizmet işletmesinde uygulanması. (Doktora Tezi). Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, S.B.E. Osmaniye.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3