İlk Çağ’da Ortaya Çıkan İktisadi Düşünceler ve İktisat Bilimine Katkıları

Author:

Bahçe Ezgi1ORCID,Özçelik Özer2ORCID

Affiliation:

1. KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ

2. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

Abstract

Antik çağda ekonomik düşünce, genellikle içsel zenginlik üzerine odaklanmıştır ve bu, kapalı ve statik bir ekonomik yapıyla uyumlu görünmektedir. İlk ekonomik düşünceler, eski toplumların gelişimini sınırlamış olmasına rağmen, iktisadi teorilerin temelini oluşturmuştur. Örneğin, Konfüçyüs’ün devlet müdahalesini sınırlama ve düşük vergi politikası gibi görüşleri, günümüz serbest piyasalarının temellerini oluşturmuştur. Benzer şekilde, Çanakya’nın ithalatı savunma ve David Ricardo’nun Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisi gibi fikirleri, iktisat politikalarının temelini oluşturmuştur. Antik Babil’de Hammurabi’nin yazılı yasaları, ekonomik dengenin sağlanmasına büyük katkı sağlamıştır. Antik Yunan düşünürü Xenophon’un azalan verimlilik ilkesi ve Aristophanes’in para teorisi gibi kavramlar, iktisadi düşüncenin temelini oluşturan ilkeler arasındadır. İlk Çağ’da yaşayan filozofların, devlet adamlarının ve hükümdarların ekonomiye dair yaptıkları yorumlar, yazdıkları eserler ve oluşturdukları kanunlar, bilim olarak iktisatın yapı temelini oluşturmuştur. Bu nedenle, antik çağlardan itibaren iktisadi düşüncelerin, modern iktisat biliminin gelişiminde önemli bir rol oynadığı kabul edilmelidir.

Publisher

Anatolian Journal of Economics and Business

Reference51 articles.

1. Ambirajan, S. (1997), “The Concepts Of Happiness, Ethics, and Economic Values in Ancient Economic Thought”. B. B. Price (Ed.) Ancient Economic Thought, Routledge, London, 17-40.

2. Amemiya, T. (2007), Economy and Economics of Ancient Greece, Routledge, Canada.

3. Aristophanes (2008), Frogs, (Ian Johnston, Çev.), Richer Resources Publications, Virginia.

4. Aristotales (2016), Ekonomi, Bütün Yapıtları – 6 (Furkan Akderin, Çev.), Say Yayınları, İstanbul.

5. Atar, A. (2020), Antik Yunan’dan Osmanlı’ya Oikonomia ve Tedbîrü’l-Menzil Üzerine Kısa Bir Etüd”, Serdar Öztürk (Ed.), Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Teori ve Araştırmalar II, Cilt 3: 467-516. Gece Kitaplığı, Ankara.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3