LYKIA BÖLGESİ’NDE KLASİK DÖNEM’E TARİHLENDİRİLEN BAZI YAPILARDAKİ DUVAR ÖRGÜ STİLLERİNE DAİR GÖZLEMLER – 1

Author:

ERDOĞAN Halil Mert1

Affiliation:

1. ANTALYA AKEV ÜNİVERSİTESİ, MESLEK YÜKSEKOKULU

Abstract

Bu çalışmada Lykia Bölgesi’nde, Klasik Dönem’de karşılaşılan bazı duvar örnekleri ele alınmıştır. Genel amaç çeşitli arkeolojik materyallerle tarihlendirilen yapılara ait duvarların, duvar örgü stillerini karşılaştırmaktır. Pers Egemenliği’nin Lykia’daki yönetsel yapıyı organize etmesi ile birlikte, Klasik Dönem’de Lykia Bölgesi’nde imar faaliyetleri artmıştır. Dolayısıyla Klasik Dönem ile birlikte bu bölgedeki yapılarda yeni duvar örgü teknikleri ile karşılaşılmaya başlanmıştır. Duvar örgüsünde kullanılan, örgü teknikleri (Polygonal örgü, Trapezoidal örgü, Rektogonal örgü vs) ile blokların kenar ve yüzey işçiliklerinde detaylar, duvarların tarihlendirilebilmesi yönünde bizlere fikir vermektedir. Apollonia’daki Kimliksiz Mezar Yapısı; Ksanthos’taki Lykia Yapısı, Lykia Akropolü – Doğu Sur; Trysa’daki Heroon ve Set Duvar; Avşar Tepesi’ndeki Hanedan Mezarı; Palamut Köyü’ndeki Uzun Sur ile Oninda’daki Batı Kule çalışmada ele alınan yapılardır.

Publisher

Nevsehir Haci Bektas Veli Universitesi SBE Dergisi

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference88 articles.

1. Adam, J. P. (1982). l'Architecture Militaire Grecque. A&J Picard.

2. Akaraca, A. (1987). Yunan Arkeolojisinin Ana Çizgileri I, Şehir ve Savunması. Türk Tarih Kurumu Yayınları.

3. Becks, R., & Polat Becks, B. A. (2013). Girmeler Mağarası – Lykia’da Bir Kalkolitik Dönem Yerleşimi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(8), 166 – 183.

4. Becker, J. A. (2007). The Building Blocks Of Empire: Civic Architecture, Central Italy, And The Roman Middle Republic [Yayınlanmamış Doktora Tezi]. The University of North Carolina at Chapel Hill.

5. Benndorf O., & Niemann, G. (1884). Reisen im südwestlichen Kleinasien: Reisen in Lykien und Karien. C. Gerold's Sohn.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3