YAPAY ZEKÂ VE ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ

Author:

ERKUTLU Hakan1ORCID,ERDEMİR ERGÜN ElvanORCID,KÖSEOĞLU İbrahimORCID,VURGUN Taylan2ORCID

Affiliation:

1. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

2. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Yapay zekanın örgütsel davranış üzerindeki etkisi özellikle son dönemde sıkça tartışılan bir konu haline gelmiştir. Yapay zekanın örgütlerdeki çalışanların davranışları, örgütteki bireylerin oluşturduğu yapı ve süreçler üzerindeki etkileri araştırılmakla birlikte bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar örgütsel davranış alanını oluşturan tekil konularla ilgili olup bu sonuçlar bir bütün halinde örgütsel davranışı kapsayacak şekilde bir araya getirilmemiştir. Teknolojinin ve yapay zekanın hızlı gelişiminin örgütlerin işleyişini ve örgüt çalışanlarını önemli ölçüde etkilemeye başlamasından hareketle yapılan bu çalışmada, yapay zekanın örgütsel davranış alanı üzerindeki etkilerinin bütüncül bir şekilde incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda yapay zekanın örgütlerde gerek işlevsel gerekse çalışan ve takım davranışları üzerinde pek çok faydalı kullanım alanı olmasına rağmen örgütlerdeki çalışanlar üzerinde çoğunlukla stres, motivasyon ve performans düşmesi ve işten ayrılma niyeti gibi olumsuz etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Bu olumsuz etkilerin olumluya dönüştürülebilmesi için çalışanlara yapay zeka ve teknolojinin örgütlerdeki kullanımı ve örgütler üzerindeki gerçek etkisi hakkında eğitim verilmesi ve örgütlerdeki bu değişim için doğru örgütsel kültür ve iklimin oluşturulması gerektiği ve bu süreçte doğru liderliğin son derece önemli olduğu sonucuna varılmıştır.

Publisher

Nevsehir Haci Bektas Veli Universitesi SBE Dergisi

Subject

General Medicine

Reference62 articles.

1. Acar, E. (2007). Ölümlülük, ölümsüzlük ve yapay zeka. Alt Kitap Yayınevi

2. Ahmed, O. (2018). Artificial intelligence in HR. International Journal of Research and Analytical Reviews, 5(4), 971-978.

3. Aşkun, V. (2023). Örneklerle yapay zeka ve insan kaynakları yönetimi. E. Dinçer (Ed.), Kamu ve özel sektör boyutuyla insan kaynakları yönetimi içinde (s. 215-243). Efe Akademik Yayıncılık.

4. Bader, V., & Kaiser, S. (2019). Algorithmic decision-making? The user interface and its role for human involvement in decisions supported by artificial intelligence. Organization, 26(5), 655-672.

5. Bahar, H. İ. (2009). Sosyoloji. Usak Books.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3