Affiliation:
1. ATATURK UNIVERSITY
2. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Türkiye’nin hisse senedi piyasasının finansal derinliğini arttırmakta uluslararası yatırımları ülkeye çekebilmek önem arz etmektedir. Bilgi maliyetlerinin literatürde tanımlandığı şekliyle ülkelerin karşılıklı hisse senedi yatırımları üzerindeki olumsuz etkisi dikkate alındığında, Türkiye’ye yapılan hisse senedi yatırımlarında coğrafi yakınlık ve diğer bilgi kanalları belirleyici olmaktadır. Çalışmanın amacı, Türkiye’nin hisse senetlerine yapılan diğer ülke yatırımlarının coğrafi, kültürel ve ekonomik unsurlardan nasıl etkilendiğini incelemektir.
Çalışmada finansal çekim modeli kullanılarak 2001-2019 yılları arasında 65 ülkenin karşılıklı hisse senedi yatırım stoku tahminlenmektedir. Türkiye haricindeki ülkelerin aralarında yapmış olduğu hisse senedi yatırımlarının veri tabanı içinde yer alması teorik çekim modeline temel teşkil eden çoklu direnç faktörlerinin ve buna bağlı diğer maliyet değişkenlerinin sapmasız tahminlenebilmesi için gereklidir. Bu çerçevede, bilgi maliyetlerinin Türkiye için etkisi modele etkileşim değişkenleri eklenerek ölçülmektedir. Tahminleme yöntemi olarak ise ilk defa Santos Silva ve Tenreyo (2006)’nun tespit etmiş olduğu log-doğrusallaştırma ile ortaya çıkan heterokedastisite sorunana karşı PPML (Pseudo-Poisson Maximum Likelihood) tahmincisi tercih edilmiştir.
Model sonuçlarına göre coğrafi uzaklığın Türkiye hisse senedi piyasası üzerindeki beklenen negatif etkisi dünya ortalaması ile benzer değer almaktadır. Ancak, ortak dil, geçmiş koloni ilişkisi ve finansal serbestleşme sonrası geçen süre geri kalan dünya ülkelerinden anlamlı olarak farklı tahminlenmiştir. Partner ülkenin ortak bir dili konuşuyor olması Türkiye’ye yatırımlarının arttırmaktadır. Diğer yandan, geçmiş koloni ilişkileri Türkiye’nin hisse senedi yatırımları üzerinde olumsuz etkiye sahiptir.
Publisher
Nevsehir Haci Bektas Veli Universitesi SBE Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference35 articles.
1. Aggarwal, R., Kearney, C. ve Lucey, B. (2012). Gravity and Culture in Foreign Portfolio Investment, Journal of Banking and Finance, 2( 36), 525–538.
2. Bank for International Settlements. (2010). Long-Term Issues in International Banking, the Committee on the Global Financial System Papers, No:41.
3. Chinn, M.D. ve Ito, H. (2005). What Matters for Financial Development? Capital Controls, Institutions, and Interactions, NBER Working Papers 11370, 1-45.
4. Choi, C., Rhee, D. ve Oh., Y. (2014). Information and Capital Flows Revisited: The Internet as A Determinant of Transactions in Financial Assets, Economic Modelling, 40, 191-198.
5. Devereux, M.B. ve Sutherland, A., (2001). Country Portfolios in Open Economy Macro Models, Journal of the European Economic Association, 9 (2), 337–369.