Affiliation:
1. KTO KARATAY UNIVERSITY
2. NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
3. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul Kurumsal Yönetim Endeksi (XKURY) kapsamında işlem gören altı bankanın finansal performanslarının Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri ile ölçülmesi, elde edilen finansal performans sıralama sonuçlarıyla kurumsal yönetim derecelendirme skorları ve Brand Finance tarafından hesaplanan marka değerlerinin karşılaştırılmasıdır. İlgili bankaların finansal performansları, Ocak 2016-Aralık 2020 verileri ve 10 rasyo üzerinden, Gri İlişkisel Analiz (GİA), TOPSIS, ARAS, MOORA yöntemleriyle analiz edilmiştir. Finansal performans sıralama sonuçları, Copeland yöntemiyle, yedi farklı bütünleşik sıralama sonuçlarına dönüştürülmüştür. ÇKKV yöntemleri, alternatifleri kriter değerlerine ve belirli bir kriter değerinden uzaklığa göre sıralamaya izin verdiğinden dolayı, birden fazla bütünleşik sıralama sonucu hesaplanmış ve elde edilen sonuçlar, Spearman rho analizinde kullanılmıştır. GİA, TOPSIS, ARAS, MOORA ve Copeland yöntemlerinin sıralama sonuçları, kurumsal yönetim ve marka değerleri arasındaki ilişkiler, Spearman rho analiziyle tespit edilmiştir. İlgili dönem verileri finansal performans sıralamalarında en iyi performansa sahip olan bankanın GARAN, en düşük performansa sahip bankaların ise TSKB ve SEKER oldukları tespit edilmiştir. GİA yöntemiyle elde edilen sıralama sonuçları ile kurumsal yönetim ve marka değerleri sıralamaları arasında çoğunlukla negatif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. MOORA yöntemi sonuçları ile kurumsal yönetim ve marka değerleri sıralamaları arasında genellikle pozitif yönlü ilişkiler bulunduğu tespit edilmiştir. Marka değerleri ile finansal performans sıralamaları arasında pozitif yönlü güçlü ilişkiler tespit edilmiştir. İlgili bütünleşik sıralama sonuçları çerçevesinde gerçekleştirilen finansal performans sıralamaları arasında, farklılıklar ve çelişkiler olduğu da tespit edilmiştir. Marka değeri ve kurumsal yönetim skorlarının bankaların finansal performansları üzerinde yıl ve veriler bağlamında ilişki dereceleri farklılaşmakla birlikte etkili olduğu belirlenmiştir.
Publisher
Nevsehir Haci Bektas Veli Universitesi SBE Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference67 articles.
1. Toraman, C. ve Abdioğlu, H. (2008). İMKB Kurumsal Yönetim Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Kurumsal Yönetim Uygulamalarında Zayıf ve Güçlü Yanları: Derecelendirme Raporlarının İncelenmesi. Muhasebe ve Finansman Dergisi, (40), 96-109.
2. Heberden, T. (2011). Overview of ISO 10668: Brand Valuation Requirements for Monetary Brand Valuation. Brand Finance. https://brandfinance.com/wp-content/uploads/1/iso_10668_overview.pdf
3. Akhisar, İ.K. ve Tunay, B. (2015). Performance Evaluation and Ranking of Turkish Private Banks Using AHP and TOPSIS. In Management International Conference, 28-30.
4. Saldanlı, A. ve Sırma, İ. (2014). TOPSIS Yönteminin Finansal Performans Göstergesi Olarak Kullanılabilirliği. Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, 11(41), 185-202.
5. Deng, H., Yeh, C.H. and Willis, R.J. (2000). Inter Company Comparison Using Modified TOPSIS With Objective Weights. Computers&Operations Research, 27(10), 963-973.
Cited by
2 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献