KAPADOKYA ÇAVUŞİN KÖYÜ, KIZILÇUKUR VE GÜLLÜDERE VADİLERİNDE BULUNAN KAYA KİLİSELERİNİN TAŞIYICI KAYAÇLARININ ARKEOMETRİK ANALİZLERİ VE KORUNMUŞLUK DURUMLARI

Author:

ŞEN Bilgesu1,AKYOL Ali Akın1,KADIOĞLU Yusuf Kagan2

Affiliation:

1. ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ

2. ANKARA ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Abstract

Bu çalışmanın konusu; Kapadokya Bölgesi Çavuşin Köyü, Kızılçukur Vadisi ve Güllüdere Vadisi’nde bulunan kaya kiliselerinden olan Çavuşin (Nikeforos Fokas veya Büyük Güvercinlik) Kilisesi, Vaftizci Yahya (Hagios Ioannes Prodromos) Kilisesi, Haçlı Kilise, Üç Haçlı (Aziz Agentangeus) Kilise ve Ayvalı (Aziz İoannes) Kilisesidir. Çalışmanın amacı kiliselerin tarihini, mimarisini, yapıların duvar resimlerine taşıyıcı görevde bulunan kayaç yapılarının fiziksel ve kimyasal kompozisyonunu ve bozulma süreçlerini tespit etmektir. Kapadokya Kızılçukur ve Güllüdere Vadilerinde bulunan bahsi geçen kiliselerin kayaç yapılarına ait taş numuneleri çeşitli arkeometrik tekniklerle incelenmiştir. Taş örnekleri ilk olarak görsel incelemeler sonucu tanımlanmış, belgelenmesi amacıyla fotoğraflanıp kodlanmıştır. Kiliselerin ana yapı malzemesi olan kayaç örnekleri üzerinde yapılan arkeometrik incelemelerin odağını, petrografik ve kimyasal bileşim analizleri oluşturmaktadır. Taşın yapısını oluşturan temel elementler, kimyasal, makroskobik ve mikroskobik yapısı; X-ışını Floresans (μ XRF) spektrometrisinin yanı sıra stereo ve polarizan mikroskop cihazları kullanılarak tayin edilmiştir. Kiliselerin taşıyıcı nitelikte olan kayaç yapısının bozulma sebepleri fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenler göze alınarak sonuçlarıyla birlikte incelenmiştir.

Publisher

Nevsehir Haci Bektas Veli Universitesi SBE Dergisi

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference34 articles.

1. Adıbelli, R. (2002). Kapadokya Bölgesi’ndeki Hıristiyanlık Tarihi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Dinler Tarihi Bilim Dalı, Konya.

2. Akcan, E. (2017). Kapadokya Troglodit Mekânsal Kurguların İncelenmesi: Biçim Temelli Tipolojilerden Yeni Kavramsal Yaklaşımlara, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

3. Akurgal, E., (1995). Anadolu Uygarlıkları, Net Turistik Yayınlar, İstanbul.

4. Akyol, A.A. & Kadioglu, Y.K., 2013, “Restoration Studies on Phaselis Hadrian Gate (Kemer, Antalya) Through Archaeometry”, Journal of Mediterranean Archaeology & Archaeometry, Vol. 13, No 1, pp. 89-105 (ISSN: 11089628).

5. Akyol, A.A., Demirci, Ş. & Türkmenoğlu, A.G., 2005, “Ortaköy-Şapinuva A Binası Taş Bozulmaları Önçalışmaları”, V. Uluslararası Hititoloji Kongresi, 2-8 Eylül, 2002, Çorum, Nokta Ofset Ltd., Ankara, Türkiye, s. 5-19.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3