Affiliation:
1. Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü
2. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
3. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Öğretmenler, matematik eğitiminde bir kavramı öğretirken farklı öğrenci düşünceleriyle karşılaşmaktadır. Bu düşünceler, bazen öğrencilerin kavramları hiç zorlanmadan ve anlamlı bir şekilde öğrendiklerini gösterirken bazen de yanlış ve eksik öğrenmelerinin yansımalarını gösterirler. Bu çalışmada öğrencilerin yükseklik çiziminde sıklıkla yaşadıkları zorlukların nedenlerini belirleyerek bu zorlukların nedenlerinin neler olabileceği hakkında matematik öğretmenlerinin görüşlerini ortaya koymak ve yaşanan zorluklar hakkında ne tür öneriler sunacaklarını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 92 ortaokul öğrencisi ve 9 ortaokul matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Çalışmada veriler iki aşamada toplanmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında 8. sınıfta öğrenim gören öğrencilere yükseklik konusuyla ilgili 4 açık uçlu sorudan oluşan test uygulanmıştır. Daha sonra öğretmenlere uygulanmak amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen açık uçlu sorularla ilgili senaryo hazırlanmıştır. Verilerin analiz sürecinde ilk olarak öğrencilerin açık uçlu sorulara verdikleri cevaplar, araştırmacılar tarafından incelenmiş ve sıklıkla yapılan hatalar tespit edilmiştir. Bundan sonra ise senaryolar yoluyla öğretmenlerle yapılan mülakatlardan elde edilen veriler çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda ise öğretmenler, öğrencilerin karşılaştıkları farklı öğrenme zorlukları olduğunu ifade ederken öğrencilerdeki bu hataları gidermek için çözüm önerilerinin sınırlı sayıda olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin çözüm önerilerinin, farklı hata türleri ve zorluklarda da birbirine benzer olduğu görülmüştür. Özellikle her senaryoda “anlatırım, söylerim ve çizdiririm” vb. ifadeleri kullanmaları “öğretmen merkezli” eğitim anlayışını benimsediklerini göstermektedir.
Publisher
Nevsehir Haci Bektas Veli Universitesi SBE Dergisi
Reference49 articles.
1. Aydın, S., & Bayazıt, I. (2021). Nitel araştırmalarda geçerlilik ve güvenirlik. M. Çelebi (Ed.), Nitel araştırma yöntemleri içinde (ss. 182-209). Pegem Akademi Yayıncılık.
2. Baki, A. (2018). Matematiği öğretme bilgisi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
3. Baki, A. (2002). Öğrenen ve öğretenler için bilgisayar destekli matematik (1.baskı). Ceren Yayınevi.
4. Brodie, K. (2014). Learning about learner errors in professional learning communities. Educational Studies in Mathematics, 85(2), 221-239. https://doi.org/10.1007/s10649-013-9507-1
5. Bütün, M. (2005). İlköğretim matematik öğretmenlerinin alan eğitimi bilgilerinin nitelikleri üzerine bir çalışma. [Yüksek lisans tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi]. Ulusal Tez Merkezi.