AN EVALUATION OF THE AQUEDUCTS AND ROMAN POOL IN TYANA ANCIENT CITY

Author:

ŞENER Hüsamettin Hayri1ORCID,BACAK KısmetORCID,DOĞANAY Osman1ORCID

Affiliation:

1. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ

Abstract

MÖ II. bin yılın ilk yarısından itibaren yerleşim gören Tyana’nın kalıntılarından günümüze kadar ulaşabilmiş az sayıda yapı mevcuttur. Bu durumun gerekçesi olarak kentin doğu ve batı medeniyetleri arasında bir geçiş noktası olmasından dolayı pek çok kez tahrip edilmesi ve modern kentleşme gösterilmektedir. Buna karşın iyi korunmuş yapılar arasında kentin su ihtiyacını karşılamaya yönelik inşa edilen havuz ve su kemerleri halen büyük oranda korunmaktadır. Roma’nın güçlü siyasi otoritesini ön plana çıkarmak ve en önemlisi de kentin su ihtiyacını karşılaması kemerlere verilen önemi artırmıştır. Kent en parlak çağını Roma Dönemi'nde yaşamış, kentin birçok yapısı bu dönemde inşa edilmiş ve bazıları günümüze kadar ulaşabilmişlerdir. Roma İmparatorluk Dönemi’nde Hadrianus’tan başlayarak Severuslar Dönemi’ne kadar kente verilen önemin kesintisiz devam ettiği arkeolojik buluntulardan açıkça görülmektedir. Kent MS 213 yılında İmparator Caracalla tarafından Roma kolonisi haline getirilmiştir. Bu dönemde kente verilen önemin artması ve Caracalla Dönemi'nde kentte çeşitli imar faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi kentteki anıtsal yapıların ortaya çıkmasındaki en büyük gerekçelerden biri sayılmaktadır. Roma Havuzu’nda, kanallarda ve su kemerlerinde yapılan kazılar sonucunda ele geçen arkeolojik bulgular ve antik kaynaklar aracılığıyla Roma Havuzu ve Su Kemerlerinin MS III. yüzyılın başlarında inşa edilmiş olduğu anlaşılmıştır. 2021 yılı itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumu'nun destekleri ile Tyana kentinde bulunan su kemerlerinin röleve restitüsyon ve restorasyon projeleri tamamlanmış böylelikle su kemerleri üzerinde bilimsel çalışmalar için önemli bir adım atılmıştır. Doğal olarak su kemerleri ile bağlantılı bir yapı olması sebebiyle çalışmada Roma Havuzu’na da yer verilmiştir.

Publisher

Nevsehir Haci Bektas Veli Universitesi SBE Dergisi

Subject

General Medicine

Reference54 articles.

1. Açıkgöz, F. (2019). Tyana Antik Kenti Ve Kentte Gerçekleştirilen Kazı Çalışmalarının Tarihçesi. O. Doğanay (Ed.), Tyana Kazı ve Araştırmalar I içinde (ss. 21-23). Arkeoloji ve Sanat Yayınları. Ammianus Marcellinus, Roma Tarihi, (S. Özgüler, Çev.). Historia.

2. Barnett, R. D. (2008). Phrygia And The Peoples Of Anatolia In The Iron Age. Cambridge Ancient History, II/2, The Middle East And The Aegean Region c. 1380-1000 B.C. Ed. I.E.S. Edwards, N.G.L. Hammond, E. Solberger, Cambridge, 417-438.

3. Bechert, T. (1999). Die Provinzen des römischen Reiches: Einführung und Überblick. Mainz am Rhein.

4. Berges, D. (1998/99). Tyana in Kappadokien luwischer dynastensitz und kaiserzeitliche colonia. NüBIA, (15), 37-58.

5. Berges, D. (2002). Tyana in Kappadokien: Von der Hethitischen Residenz zur Gräco-Römischen Coloni. AW, 33 (2), 177-187.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3