Affiliation:
1. IZMIR DEMOCRACY UNIVERSITY
Abstract
Günümüzde kültürel mirasın korunması, sürdürülebilir kalkınmanın en temel bileşenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, müzelerden sadece koruma ve teşhir temelli klasik işlevleri çerçevesinde kültürel mirasın korunmasını sağlamaları değil, yeni müzecilik anlayışındaki değişikliğe paralel olarak, daha fazla toplum odaklı faaliyetlerde bulunmaları ve böylelikle kültürel mirasın toplumsal değerini artırmaları beklenmektedir. Bu bağlamda, en başta üniversite müzelerinin korunan kültürel mirasın topluma katkısının çeşitli etkinliklerle en üst seviyeye çıkarılmasına öncelik vermeleri gerekmektedir. Bu çerçevede bu çalışma, öncelikle sürdürülebilir kalkınma hedeflerini ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesi bağlamında kültürün yerini analiz etmektedir. Ardından yeni müzecilik anlayışının getirdiği değişimler alanyazın çerçevesinde incelenmektedir. Sonrasında ise bu konuda en önde gelen örneklerden biri olarak kabul edilen Cambridge Üniversitesi Müzelerinden Fitzwilliam müzesinin faaliyetleri sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde analiz edilecektir. Çalışmada nitel yöntemlerden biri olan örnek olay yöntemi tercih edilmiştir. Bu çerçevede konunun farklı kaynaklardan faydalanılarak derinlemesine analizi yapılmıştır. Çalışmanın özellikle üniversitelerimizin kültürel mirasın korunması ve topluma katkısının artırılması bağlamındaki çabalarına katkıda bulunması beklenmektedir.
Publisher
Nevsehir Haci Bektas Veli Universitesi SBE Dergisi
Reference33 articles.
1. Akyıldız, F. (2011). Binyıl Kalkınma Hedefleri, İnsan Hakları ve Demokrasi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(14), s. 39-60.
2. Bostancı, S. (2021). Yerel Gündem 21'den Yerel Gündem 2030'a Geçiş Ne Tür Yenilikler Getiriyor? Journal of Emerging Economies and Policy, 6(1), s. 114-123.
3. Cantürk, A. (2020). Türkiye'de Üniversite Müzeleri Üzerine bir Değerlendirme. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi / The Journal of International Social Research, 13(70), s. 340-348. doi:http://dx.doi.org/10.17719/jisr.2020.4097
4. Clemens, M. A., Kenny, C. J., & Moss, T. J. (2007). The Trouble with the MDGs: Confronting Expectations of Aid and Development Success. World Development, 35(5), s. 735-751.
5. Emrealp, S. (1998). Yerel Gündem 21. Öneri, 2(10), s. 27-28.