Affiliation:
1. Erciyes Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi
Abstract
Bilim ve teknolojik gelişmenin merkezi olarak kabul edilen üniversiteler nitelikli insan kaynağını çekmek, öğrencilerine kendi kabiliyetlerine uygun eğitim alanlarının seçiminde destek sağlamak ve hedef kitleleri ile hızlı ve etkin iletişim kurmak amacıyla web sitelerinden faydalanmaktadır. 2020 yılında hayatımıza giren Covid pandemisi sürecinde uzaktan eğitim uygulamalarının artmış olması ile bu kurumlarda online platformların kullanımı daha da ön plana çıkmıştır. Bu bağlamda üniversitelerin yetkinliklerinin değerlendirilmesi başlığı altında web sitelerinin kalitesi ve yeterliliği alt konu başlığı da dikkate alınması gereken bir nitelik kazanmıştır. Çalışmada 2021 yılı YÖK değerlendirmesi kapsamında ülkemizde araştırma üniversitesi etiketi almaya hak kazanan üniversitelerin web sitesi kalitesi bulanık EDAS yöntemi kullanımı ile değerlendirilmiştir. Değerlendirme sürecinde en fazla önem arz eden kriter “kapsam” olarak belirlenirken, en az önem arz eden kriterin “güncellik” olduğu saptanmıştır. Web sitesi kalitesi en yüksek olan araştırma üniversitesinin İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sıralamada İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü’nü Erciyes Üniversitesi ve Ege Üniversitesi takip etmektedir. Web sitesi kalitesi açısından en zayıf olan araştırma üniversitesi ise Atatürk Üniversitesi olarak belirlenmiştir. Çalışma ülkemizde araştırma üniversiteleri kapsamında ÇKKV teknikleri ile gerçekleştirilen ilk çalışma olması sebebiyle özgün nitelik taşımaktadır.
Publisher
Nevsehir Haci Bektas Veli Universitesi SBE Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference40 articles.
1. Abbasi, R., Rezaei, N., Esmaili, S., & Abbasi, Z. (2018). Website quality and evaluation: a perspective of Iranian airline industry. International Journal of Electronic Business, 14(2), 103-127.
2. Akincilar, A., & Dagdeviren, M. (2014). A hybrid multi-criteria decision making model to evaluate hotel websites. International Journal of Hospitality Management, 36, 263-271.
3. Al-dweeri, R.M., Ruiz Moreno, A., Montes, F.J.L., Obeidat, Z.M. and Al-dwairi, K.M. (2019). The effect of e-service quality on Jordanian student’s e-loyalty: an empirical study in online retailing. Industrial Management & Data Systems, Vol. 119 No. 4, pp. 902-923.
4. Alwahaishi, S., Snášel, V., & Nehari-Talet, A. (2009). Website evaluation an empirical study of Arabian Gulf Airlines. International Journal of Information, 1(3), 213.
5. Ateş, V. & Karacan, H. (2009). Abant İzzet Baysal Üniversitesi web sitesi kullanılabilirlik analizi. Bilişim Teknolojileri Dergisi, 2(2), 33-38.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献