Affiliation:
1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bilgiyi yaratan en önemli aktörlerden biri olarak kabul edilen üniversiteler, 1980'li yıllardan itibaren uluslararası literatürde, teknoloji aracıları olarak da görülmeye başlanmıştır. Üniversitelerin bu aracı rolü üstlenirken kurguladıkları uygulayıcı yapılar arasında en aktif rolü üstlenen birimlerden biri ise Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) olmuştur. Bu çalışmada bilginin yaratılmasından nihai kullanıcılarına ulaştığı süreç boyunca teknoloji transfer ofislerinin bilgi aracılığı rolünün kavramsal yapısı değerlendirilmiş ve bilgi aracılığının teorik çerçevesi ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu aktarım süreci aynı zamanda SDÜ TTO özelinde de incelenmiştir. Bu kapsamda teknoloji transfer ofislerinin bilginin yaratılmasından piyasaya aktarımına kadar bir bilgi aracısı olarak üniversite-sanayi iş birliğinin ve bilginin kaynaktan kullanıcılara ulaşmasının üzenindeki etkileri değerlendirilmiştir.
Publisher
Nevsehir Haci Bektas Veli Universitesi SBE Dergisi
Reference17 articles.
1. Berbegal‐Mirabent, J., Sabaté, F., & Cañabate, A. (2012). Brokering knowledge from universities to the marketplace: The role of knowledge transfer offices. Management Decision, 50(7), 1285-1307.
2. Hargadon, A.B. (2002), “Brokering knowledge: linking learning and innovation”, Research in Organizational Behavior, Vol. 24, pp. 41-85.
3. Johri, A. (2008), “Boundary spanning knowledge broker: an emerging role in global engineering firms”, paper presented at the 38th ASEE/IEEE Frontiers in Education Conference, October 22-25, Saratoga Springs, NY.
4. Kakihara, M., & Sorensen, C. (2002, August 10-13). “Post-modern” professionals’ work and mobile technology. new ways of working in is. Paper presented at the 25th Information Systems Research Seminar in Scandinavia, Copenhagen Business School, Frederiksberg, Denmark.
5. Link, A.N. and Siegel, D.S. (2005), “University-based technology initiatives: quantitative and qualitative evidence”, Research Policy, Vol. 34 No. 3, pp. 253-7.