OKUMA GÜÇLÜĞÜ OLAN İKİNCİ SINIF ÖĞRENCİSİNİN OKUMA BECERİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ: EYLEM ARAŞTIRMASI

Author:

PÜRSÜN Tuğba1ORCID,KOÇAK Fatih2ORCID

Affiliation:

1. TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ

2. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu araştırmada okuma güçlüğü olan ikinci sınıf öğrencisinin okuma becerisinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma eylem araştırması olarak desenlenmiştir. Katılımcının seçiminde zihinsel, işitsel veya görsel bir probleminin olmaması şartı arandığından amaçlı örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında ‘’Fonolojik Farkındalık Ölçeği, Formel Olmayan Okuma Envanteri, Yanlış Analizi Envanteri, Okuma Metinleri, Araştırmacının Gözlem ve Notları ve Görüşme’’ kullanılmıştır. Katılımcının öğretim öncesinde fonolojik farkındalık düzeyinin yetersiz, akıcı okuma düzeyinin ise ENDİŞE düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Katılımcının bu becerilerdeki düzeyi dikkate alınarak 8 hafta 48 ders saatinden oluşan bir eylem planı hazırlanmıştır. İlk 3 hafta (18 ders saati) fonolojik farkındalık becerisini geliştirme etkinlikleri; geriye kalan 5 hafta (30 ders saati) katılımcının tanımadığı ve karıştırdığı sesleri tanıma, hece ve kelime oluşturma etkinliklerinden başlayarak akıcı okuma becerisini geliştirme etkinliklerine yer verilmiştir. Bu süreçte birinci sınıf düzeyinde okuma metinleri seçilerek tekrarlı okuma ve eko okuma yöntemi kullanılmıştır. Öğretim sonunda öğrencinin fonolojik farkındalık becerisinin geliştiği; ENDİŞE düzeyinde olan akıcı okumasının ÖĞRETİM düzeyine yükseldiği ve eylem planının okuma becerisinin geliştirilmesinde etkili olduğu tespit edilmiştir.

Publisher

Nevsehir Haci Bektas Veli Universitesi SBE Dergisi

Subject

General Medicine

Reference64 articles.

1. Akyol, H., & Temur, T. (2006). İlköğretim 3. sınıf öğrencilerinin okuma düzeyleri ve sesli okuma hataları. EKEV Akademi Dergisi, 29, 259- 274.

2. Akyol, H., & Yıldız, M. (2010, Mayıs). Okuma bozukluğu olan bir öğrencinin okuma ve yazma becerisinin geliştirilmesine yönelik bir durum çalışması. 9. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu’nda sunulmuş bildiri. Elâzığ.

3. Akyol, H. (2010). Türkçe öğretim yöntemleri (3. Baskı). Pegem Akademi.

4. Akyol, H., Yıldırım, K., Ateş, A., Çetinkaya, Ç., & Rasinski, T. (2014). Okumayı değerlendirme. Pegem A Yayınları.

5. Al- Otaiba, S., & Fuchs, D. (2002). Who are the young children for whom best practices in reading are ineffective?. Journal of Learning Disabilities, 39(5).

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3