Deindustrialization: Turkey And The East Asian Countries

Author:

ÖZDEMİR Sibel1ORCID

Affiliation:

1. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY

Abstract

Bu çalışmada sanayisizleşme (deindustrialization) olgusuna yönelik farklı yaklaşımlar ele alınmakta ve Türkiye ile Doğu Asya ülkeleri deneyimleri karşılaştırılmaktadır. Kavramın tanımlanmasına ilişkin yapılan çalışmalarda iki yaklaşım öne çıkmaktadır. Yaklaşımlardan birinde sanayinin özellikle de imalat sanayisindeki değişim dikkate alınmaktadır. Diğerinde ise sanayideki toplam çıktı miktarı veya istihdam oranlarıyla ilişkilendiren çalışmalar öne çıkmaktadır. Türkiye’de sanayisizleşme olgusunun öne sürdüğü imalat sanayisinin toplam katma değer içindeki payının ve toplam istihdam içinde payının azalması sonucunda gerçekleşecek olan yapısal dönüşüm sağlanamamıştır. Sanayileşme sürecinde stratejik öneme sahip yabancı sermaye çekme konusunda Doğu Asya ülkelerinin gerisinde kalınmıştır. Doğu Asya ülkeleri devlet destekli stratejik teknoloji politikalarının ve altyapılarının oluşturulması ve yatırım imkânlarının yaratılması gibi stratejik politikaları başarıyla hayata geçirmişlerdir.

Publisher

Bartin University Journal of Faculty of Economics and Administration Sciences, Bartin University

Subject

Religious studies,Cultural Studies

Reference33 articles.

1. Aydoğuş, O., Çolak, Ö. M. ve Lenger, A. (2012). Türkiye’nin Büyüme Stratejisi: Yapısal Analiz ve Politikalar. Ankara: Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yayını.

2. Balassa, B. (1971). The Structure of Protection in Developing Countries. IBRD (World Bank) and John Hopkins Press.

3. Balassa, B. (1986). “Aşamalı Karşılaştırmalı Üstünlükler”. Dışa Açık Ekonomi Üzerine Makaleler. H.A. Hedili (drl.). Maliye ve Gümrük Bakanlığı Yayını. Yayın No: 1986/270.

4. Balassa, B. (1986). “Gelişmekte Olan Ülkelerde Dışa Açılma ve Döviz Kuru Politikaları: Türkiye Deneyimi”. Dışa Açık Ekonomi Üzerine Makaleler. H.A. Hedili (drl.). Maliye ve Gümrük Bakanlığı Yayını. Yayın No: 1986/270.

5. Bluestone, B. ve Harrison, B. (1982). The Deindustrialization of Amerika. Basic Books.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3