Affiliation:
1. Çankırı Karatekin Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ergoterapi Bölümü
2. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ
3. YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Abstract
Çalışmanın amacı görme engelli çocukların denge ve yaşam kalitelerini incelemektir. Çalışmaya sekiz-12 yaş arasındaki görme engelli 8, normal gören 10 çocuk dahil edildi. Çocukların yaş ve görme kayıplarının dereceleri kaydedildi, antropometrik ölçümleri alındı. Dengeleri “Denge Hata Puanlama Sistemi” ile değerlendirildi. Yaşam kaliteleri sekiz-12 yaş için “Pediatrik Yaşam Kalitesi Envanteri 4.0” kullanılarak değerlendirildi. Her iki grubun değerlendirmeleri Mann-Whitney U testi kullanılarak karşılaştırıldı. Tüm testlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edildi. Her iki gruptaki çocukların yaş ve antropometrik özellikleri benzer bulundu (p>0,05). Sert/düz zemin üzerindeyken tek bacak üstünde durma, toplam sert zemin, toplam yumuşak zemin ve toplam denge hata puanlarının görme engelli çocuklarda daha yüksek olduğu bulundu (sırasıyla p=0,003; p=0,016; p= 0,001; p=0,002). Çocukların yaşam kalitesi değerlendirmelerinde çocuklar arasında fark bulunmadı (p>0,05). Ebeveyn yaşam kalitesi ölçeklerinde ise fiziksel sağlık işlevselliğinde ve toplam ebeveyn değerlendirme puanlamasında görme engelli çocukların yaşam kalitesi puanlarının daha düşük olduğu bulundu (sırasıyla p=0,003; p=0,001). Görme engelli çocuklarda denge gelişimi tipik gelişen yaşıtlarına göre gecikebilmekte veya farklı şekilde ilerleyebilmektedir. Görsel bilginin denge üzerine etkisi en çok yumuşak zeminde tek ayaküstünde durma becerisinde görülmüştür. Bu durumun görme engelli çocuklar için dinamik denge becerilerinin statik denge becerilerinden daha zor olmasıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Reference35 articles.
1. 1. Bourne RRA, Flaxman SR, Braithwaite T, Cicinelli MV, Das A, Jonas JB, et al. Magnitude, temporal trends, and projections of the global prevalence of blindness and distance and near vision impairment: a systematic review and meta-analysis. The Lancet Global Health. 2017;5(9):e888–97.
2. 2. Brian AS, Haegele JA, Bostick L. Perceived motor competence of children with visual impairments: A preliminary investigation. British Journal of Visual Impairment. 2016;34(2):151–5.
3. 3. Augestad LB, Jiang L. Physical activity, physical fitness, and body composition among children and young adults with visual impairments: A systematic review. British Journal of Visual Impairment. 2015;33(3):167–82.
4. 4. Juodžbalienė V, Muckus K. The influence of the degree of visual impairment on psychomotor reaction and equilibrium maintenance of adolescents. Medicina (Kaunas). 2006;42(1):49–56.
5. 5. Wong H-B, Machin D, Tan S-B, Wong T-Y, Saw S-M. Visual impairment and its impact on health-related quality of life in adolescents. American journal of ophthalmology. 2009;147(3):505–11.