Affiliation:
1. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, KAYSERİ ŞEHİR SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ, DAHİLİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ
2. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, GÜLHANE TIP FAKÜLTESİ, GÜLHANE TIP PR. (ANKARA)
3. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
4. Queens Hospital
Abstract
Amaç: Diyabetin hızla artan prevalansı, onu önemli bir küresel sağlık sorunu haline getirmiştir. Mevcut tedavi seçenekleri olsa da, tedavide yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç vardır. Hem molekülünün hem oksijenaz-1 ile parçalanması sonucu CO, bilirubin ve Fe/Ferritin ortaya çıkar. Yapılan hayvan deneyleri, hem oksijenaz-1 indüksiyonu sonucu ortaya çıkan ürünlerin inflamasyon, oksidatif stres ve apoptozu hafiflettiği ve hiperglisemiyi azalttığı gösterilmiştir. Bizde, diyabetli kadınlarda glisemik durum üzerine serum hem oksijenaz-1'in etkisinin olup olmadığını incelemeyi amaçladık.
Gereç ve yöntem: Polikliniğe başvuran 63 kadın hasta (31'i diyabetik, 32'si kontrol) çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya akut ve kronik böbrek yetmezliği olan hastalar, akut veya kronik karaciğer hastalığı olan hastalar, akut enfeksiyonu olan hastalar, vücut kitle indeksi (VKİ) ≤18 kg/m2 veya ≥35 kg/m2 olan hastalar ve 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük hastalar dahil edilmemiştir.
Bulgular: Serum ferritin hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksekti (p = 0.028). Serum total bilirubin ve serum hem oksijenaz-1 iki grupta benzerdi (sırasıyla p = 0.260, p = 0.426).
Sonuç: Çalışmamızda diyabet grubundaki serum ferritin düzeyinin kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde daha yüksek olması ferritinin diyabet patogenezindeki olası rolünü desteklemektedir. Bununla birlikte, serum total bilirubin düzeyleri ve serum hem oksijenaz-1 düzeylerinde gruplar arasında önemli bir fark gözlenmemiştir. Bu durum, serum ferritin ile glisemik parametreler arasındaki ilişkinin doğrudan hem moleküllerinin hem oksijenaz-1 tarafından parçalanması ile ilişkili olmayabileceğini düşündürmektedir.
Publisher
Medical Journal of Ankara Training and Research Hospital