DENTİN HASSASİYETİ: ETİYOLOJİ, TANI VE TEDAVİ

Author:

UZUNER BİLGİÇ Özge1,GÜRBÜZ Sühan1ORCID,DOĞAN Altan1

Affiliation:

1. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

Abstract

Dentin hassasiyeti, açık dentin yüzeyinin ağız ortamındaki uyaranlara maruz kalması sonucu ortaya çıkan, akut ve keskin ağrı ile karakterize toplumda sık karşılaşılan klinik bir durumdur. Dentin hassasiyeti, çeşitli etiyolojik ve hazırlayıcı faktörlerin etkisiyle dentinin ağız ortamına açık hale gelmesi ile çevresel uyaranların pulpa sinirlerini uyarması sonucu ortaya çıkmaktadır. Derin dentin çürüklerinin pulpaya ulaşmadan önceki evreleri, çatlak dişler, hasarlı veya kırık restorasyonlar, diş kesimi sonrası gelişen pulpal hiperemi, dental plak ve gingivitis mevcudiyeti, periodontal doku kaybı veya tedavileri sonrası ve diş beyazlatma gibi birçok klinik durum dentin hassasiyetine benzer semptomlar gösterebilir. Dentin hassasiyeti tedavi planının oluşturulabilmesi için bu duruma neden olan mekanizma ve etiyolojinin anlaşılması, klinik muayenenin doğru yapılması ve ayırıcı tanının bilinmesi büyük önem taşır. Tedavi aşamasında; diş macunları ve ağız gargaralarının kullanımı, dentin tübüllerinin bonding ajan ile tıkanması, iyontoforez – lazer uygulamaları, cam iyonomer siman, kompozit rezin vb. ile restorasyonlar, kök yüzeyinin örtülmesine yönelik mukogingival operasyonlar ve tedavide başarı sağlanamadığı durumlarda ise endodontik tedavi uygulamaları gibi birçok yöntemden yararlanılabilir. Bu derleme, güncel literatür doğrultusunda dentin hassasiyeti mekanizmaları, etiyolojisi, ayırıcı tanı ve tedavi planlaması hakkında bilgi kaynağı olabilmesi açısından oluşturulmuştur.

Publisher

Gazi University

Reference50 articles.

1. Addy M, U.E., Dentine hypersensitivity: its prevalence, aetiology and clinical management. . Dent Update, 1992 Dec. 19(10): p. 407-8,10-2.

2. Erdemir U, E.Y., Dentin Hassasiyeti Tanı ve Tedavi Planlaması. EÜ Dişhek Fak Derg 2011. 32: p. 9-22.

3. Favaro Z. L., S.P.V., Cunha-Cruz J., Prevalence of dentin hypersensitivity: Systematic review and meta-analysis. J Dent, 2019. 81: p. 1-6.

4. R., M., The puzzle of pain. Middlesex: Penguin Books, 1973.

5. Gibson, B., Boiko, O. V., Baker, S., Robinson, P. G., Barlow, A., Player, T., & Locker, D., The everyday impact of dentine sensitivity: personal and functional aspects. Social Science and Dentistry, 2010. 1(1): p. 11-20.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3