Affiliation:
1. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, KÖYCEĞİZ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Kardiyovasküler hastalıklar, toplumlarda mortalite ve morbitideye neden olan ölümlerin başında gelen en önemli hastalıklardan biridir. Kardiyovasküler hastalıklarda en sık karşılaşılan hastalık gruplarını ventriküler aritmiler ve kalp yetmezlikleri oluşturmaktadır. Bunların tedavisinde implante edilebilir kardiyoverter defibrilatörler (ICD) yer almaktadır. ICD’ler ventriküler taşikardi veya ventriküler fibrilasyona bağlı ani kardiyak ölümü önlemek için geliştirilmiş cihazlardır. Bu cihazlar tehlikeli bir ritim bozukluğunu tespit edip, gereken durumlarda şok uygulaması yapan cihazlardır. Bu derlemede ICD’ye sahip hastalarda hemşirenin rolü hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör takıldıktan sonra hastalar birçok sorunla karşılaşabilir ve bu da onların yaşam şekillerinde değişiklik yapmalarını gerektirmektedir. ICD’ye sahip hastaların karşılaşabilecekleri sorunlar arasında; psikososyal sorunlar (anksiyete, depresyon, korku), uyku problemleri, gelecek ile ilgili endişeler, cihaz arızasıyla ilgili endişeler, şoka bağlı ağrı, kaygı, kontrol kaybı, beden imajında bozulma, motorlu araç kullanımın kısıtlılığı, yaşam tarzı kısıtlılığı, cinsel yaşam ve ölüm korkusu gibi endişeler bulunmaktadır. Bu da kişilerin yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyebilmektir. Günümüzde hastaların çoğunun ICD konusunda bilgi sahibi olmaması önemli bir sorundur. Hemşirelerin ICD’li hastaların bakımı konusunda bilgi sahibi olmaları büyük önem taşımaktadır. Hemşirelik bakımı ve uygun hemşirelik süreçlerinin yürütülmesi hastaların yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlamaktadır. Bakım, eğitim ve danışmanlık gibi görevleri bulunan hemşirelere hizmet içi eğitim programlarının verilmesi de önem taşımaktadır.
Reference35 articles.
1. 1. Cardiovascular diseases (CVDs). Geliş tarihi 24 Mart 2022, gönderen https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(vcds)
2. 2. TÜİK Kurumsal. Geliş tarihi 24 Mart 2022, gönderen https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Olum-ve-Olum-Nedeni-Istatistikleri-2022-49679
3. 3. Abbasi M, Negarandeh R, Norouzadeh R, Mogadam ARS. The Challenges of Living With an Implantable Cardioverter Defibrillator: A Qualitative Study. Iran Red Crescent Med J. 2016, 22;18(10):e25158.
4. 4. Góral S, Telıżyn M, Rajzer M, Olszanecka A. Patient’s Knowledge of Daily Activities, need for İnformation and Quality of Life after Cardiac Electronic Device İmplantation Folıa Medıca Cracovıensıa. 2022; 12(2): 121–134.
5. 5. Fowler LH. Nursing Management for Patients Postoperative Cardiac Implantable Electronic Device Placement. Crit Care Nurs Clin North Am. 2019;31(1):65-76.