Affiliation:
1. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ
2. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Deprem kavramı, zihinsel yetersizliği olan öğrenciler tarafından anlaşılması güç olan fen konularından biridir. Bu çalışmada hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilere deprem kavramını ve depremle ilgili becerileri kazandırmak amacıyla farklı duyulara hitap edecek somut materyallerle 5E öğretim modeline göre planlanmış bir öğretim etkinliğinin sunulması hedeflenmiştir. Hazırlanan öğretim etkinliği ülkemizin İç Anadolu Bölgesinde bulunan bir ildeki özel eğitim devlet okulunun beşinci sınıfına devam eden hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan on öğrenciyle yürütülmüştür. Öğretimlerin tamamlanmasının ardından öğrencilerle ve öğretmenleriyle informal görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler öğretimlerde kullanılan materyalleri çok sevdiğini ve eğlenceli bulduklarını, aynı dersin diğer arkadaşlarıyla da yapılmasını istediklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin öğretmenleriyle yapılan görüşmelerde ise, her iki öğretmen de materyallerin öğrencilerine uygun olduğunu ve materyal çeşitliliğinin yeterli olduğunu ifade etmişlerdir. Bununla birlikte öğretmenler, değerlendirme aşamasında kullanılan çoktan seçmeli testlerin üç şıklı olmasını eleştirmiş ve öğretim oturumlarının süresini uzun bulmuşlardır.
Publisher
Science Education and Research Association
Reference44 articles.
1. Adibsereshki, N., Abkenar, S. J., Ashoori, M., & Mirzamani, M. (2015). The effectiveness of using reinforcements in the classroom on the academic achievement of students with intellectual disabilities. Journal of Intellectual Disabilities, 19(1), 83-93.
2. Adiyoso, W., & Kanegae, H. (2013). Effectiveness of disaster-based school program on students’ earthquake-preparedness. Journal of Disaster Research, 8(5), 1009-1017.
3. Akar, E. (2005). Effectiveness of 5E Learning Cycle Model on Students’ Understanding of Acid-Base Concepts. Unpublished Master Thesis, The Graduate School of Natural and Applied Sciences, Middle East Technical University, Ankara.
4. Aksoy, B. (2013). Depremi yaşamış olan 9. sınıf öğrencilerinin" deprem" kavramına yönelik algılarının nitel açıdan incelenmesi. Zeitschrift für die Welt der Türken/Journal of World of Turks, 5(1), 247-265.
5. Aksoy, B., & Sözen, E. (2014). Lise öğrencilerinin coğrafya dersindeki deprem eğitimine ilişkin görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Düzce ili örneği). Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1).