Hafif Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrencilere Yönelik Materyal ve Etkinlik Örneği: Deprem

Author:

Kışoğlu Mustafa1ORCID,Yalçın Gülistan2ORCID,Doğru Arzu1ORCID

Affiliation:

1. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ

2. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Deprem kavramı, zihinsel yetersizliği olan öğrenciler tarafından anlaşılması güç olan fen konularından biridir. Bu çalışmada hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilere deprem kavramını ve depremle ilgili becerileri kazandırmak amacıyla farklı duyulara hitap edecek somut materyallerle 5E öğretim modeline göre planlanmış bir öğretim etkinliğinin sunulması hedeflenmiştir. Hazırlanan öğretim etkinliği ülkemizin İç Anadolu Bölgesinde bulunan bir ildeki özel eğitim devlet okulunun beşinci sınıfına devam eden hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan on öğrenciyle yürütülmüştür. Öğretimlerin tamamlanmasının ardından öğrencilerle ve öğretmenleriyle informal görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler öğretimlerde kullanılan materyalleri çok sevdiğini ve eğlenceli bulduklarını, aynı dersin diğer arkadaşlarıyla da yapılmasını istediklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin öğretmenleriyle yapılan görüşmelerde ise, her iki öğretmen de materyallerin öğrencilerine uygun olduğunu ve materyal çeşitliliğinin yeterli olduğunu ifade etmişlerdir. Bununla birlikte öğretmenler, değerlendirme aşamasında kullanılan çoktan seçmeli testlerin üç şıklı olmasını eleştirmiş ve öğretim oturumlarının süresini uzun bulmuşlardır.

Publisher

Science Education and Research Association

Reference44 articles.

1. Adibsereshki, N., Abkenar, S. J., Ashoori, M., & Mirzamani, M. (2015). The effectiveness of using reinforcements in the classroom on the academic achievement of students with intellectual disabilities. Journal of Intellectual Disabilities, 19(1), 83-93.

2. Adiyoso, W., & Kanegae, H. (2013). Effectiveness of disaster-based school program on students’ earthquake-preparedness. Journal of Disaster Research, 8(5), 1009-1017.

3. Akar, E. (2005). Effectiveness of 5E Learning Cycle Model on Students’ Understanding of Acid-Base Concepts. Unpublished Master Thesis, The Graduate School of Natural and Applied Sciences, Middle East Technical University, Ankara.

4. Aksoy, B. (2013). Depremi yaşamış olan 9. sınıf öğrencilerinin" deprem" kavramına yönelik algılarının nitel açıdan incelenmesi. Zeitschrift für die Welt der Türken/Journal of World of Turks, 5(1), 247-265.

5. Aksoy, B., & Sözen, E. (2014). Lise öğrencilerinin coğrafya dersindeki deprem eğitimine ilişkin görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Düzce ili örneği). Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1).

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3