Kırsal alan planlamasında BİT destekli uygulamalar: Vodafone Akıllı Köy modeli

Author:

ÖZTAŞ KARLI Rukiye Gizem1ORCID,ÖZÜDURU Burcu2ORCID,ÇELİKYAY Hatice Selma3ORCID

Affiliation:

1. BARTIN ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK, MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ, PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ

2. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK FAKÜLTESİ

3. BARTIN ÜNİVERSİTESİ, Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı, BİT destekli yenilikçi çözümlerin Türkiye’nin uçtan uca dijital teknolojilerle donatılmış ilk akıllı köyü, yeni nesil kırsal yaşam modeli olan Vodafone Akıllı Köy (VAK) modeli üzerinden değerlendirilmesidir. Materyal ve Yöntem: Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan örnek alan çalışmasına dayanmaktadır. Araştırma deseni ise bütüncül tek durum desenidir. Çalışma kapsamında Kasaplar Mahallesi’nde (Aydın) yer alan Vodafone Akıllı Köy (VAK) incelenmiştir. Veriler yarı yapılandırılmış mülakat ve anket ile toplanmıştır. Araştırma Bulguları: Dengeli ve sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması ve kırsal alanların planlanarak bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde küreselleşen dünyaya ayak uydurabilmesi için BİT destekli yenilikçi çözümlerin kırsal alanlara entegrasyonu sağlanmalıdır. Bu kapsamda LEADER ve Akıllı Köy modelleri etkin bir şekilde kullanılmalıdır. Sonuç: Bu çalışma; Türkiye’de kırsal kalkınma plan, proje ve uygulamalarında özellikle küresel dünyada rekabet edebilmek için oluşturulacak plan, politika ve stratejilerin BİT destekli yenilikçi çözümleri de içermesi gerektiğinin önemini vurgulamaktadır.

Publisher

The Journal of Ege University Faculty of Agriculture

Subject

Plant Science,Agricultural and Biological Sciences (miscellaneous),Agronomy and Crop Science,Animal Science and Zoology

Reference57 articles.

1. Adamowicz, M. & M. Zwolińska-Ligaj, 2020. The “Smart Village” as a way to achieve sustainable development in rural areas of Poland. Sustainability, 12 (16): 6503.

2. Akci, A., 2015. Kırsal Kalkınma İçin Bir Model Önerisi: Köy Kümeleri. Selçuk University, Institute of Sciences, (Unpublished) Phd Thesis, Konya, Turkey, 224 pp.

3. Aleksandrova, M., 2018. Tarımda IoT teknolojileri. (Web page: https://dzone.com/articles/iot-inagriculture-five-technology-uses-for-smart) (Date accessed: March 2022).

4. Altundağ, H., 2008. AB Kırsal Kalkınma Politikasında LEADER Yaklaşımının Yeri ve Türkiye’de Uygulamaya Yönelik Yapılan Çalışmalar. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 4-32.

5. Avşar, D. & G. Avşar, 2016. “Türkiye’de tarımsal üretimde kullanılan makinalarda yeni teknolojik gelişmeler 3-5”. 4th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science, Antalya,

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3