Affiliation:
1. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, ADANA TIP FAKÜLTESİ, ADANA TIP PR.
Abstract
Ovulasyon bozukluklarına bağlı infertilite, tüm infertilite nedenlerinin %25'ini oluşturmaktadır. Ovulasyon bozukluklarının en sık nedeni, Dünya Sağlık Örgütü anovulasyon sınıflamasına göre grup II olan ve çoğunlukla üreme çağındaki kadınların %6-20'sini etkileyen polikistik over sendromlu hastalardan oluşan normogonadatropik normogonadizmli hastalardır. Oral ovulasyon indüksiyon ajanları sadece bu gruptaki hastalar için uygun bir seçenektir. Ovulasyon indüksiyonunun amacı, yumurtalıkları monofoliküler gelişim için uyarmaktır. Ovulasyon indüksiyonunda kullanılan oral ajanlar, birinci basamak ajanlar olarak selektif östrojen reseptör modülatörleri ve aromataz inhibitörleri ve ikinci basamak ajanlar olarak metformin ve inositoller olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Bu derlemenin amacı, birincil oral ovulasyon indüksiyon ajanları olan klomifen sitrat ve letrozolün kullanım ve etkinliklerini karşılaştırmak ve ayrıca adjuvan ilaçlar olan metformin ve inositolün katkılarını ortaya koymaktır. Polikistik over sendromunda letrozolün klomifen sitrata göre daha üstün olduğu ve günümüzde dünya çapında ilk seçenek ilaç olarak tercih edildiği görülmektedir. Polikistik over sendromlu kadınlarda, tek başına metformin plaseboya kıyasla ovulasyon oranını arttırır, ancak anovulasyon için birinci basamak tedavi olarak kullanılmamalıdır. Benzer şekilde, inositol tek başına kullanıldığında gebelik oranını artırmamaktadır.
Reference55 articles.
1. National Institute for Health and Care Excellence. Fertility: assessment and treatment for people with fertility problems. NICE clinical guideline 156; 2013.
2. Crosignani PG, Bianchedi D, Riccaboni A, Vegetti W. Management of anovulatory infertility. Hum Reprod 1999;14(Suppl 1):108-19.
3. Escobar-Morreale HF. Polycystic ovary syndrome: definition, aetiology, diagnosis and treatment. Nat Rev Endocrinol. 2018;14(5):270-84.
4. Azziz R, Carmina E, Chen Z, Dunaif A, Laven JS, Legro RS, et al. Polycystic ovary syndrome. Nat Rev Dis Primers. 2016;2:16057.
5. Ding DC, Chen W, Wang JH, Lin SZ. Association between polycystic ovarian syndrome and endometrial, ovarian, and breast cancer: A population-based cohort study in Taiwan. Medicine (Baltimore). 2018;97(39):e12608.