Affiliation:
1. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Kemik dokusu sağlıklı bireylerde hematopoez ve osteogenezisin primer olarak yapıldığı organdır. Kemik dokusu en sık metastaz alan organlardan biridir. Ek olarak, tüm kanser türleri için kanserin artık iyileşemeyecek bir düzeye ulaştığının ve hastanın beklenen yaşam süresinin kısaldığının bir göstergesidir. Bu çalışmanın amacı, kemik metastazı nedeniyle ameliyat edilmiş olan olguların geriye dönük olarak değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntemler: Ocak 2020 ve Ocak 2022 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kemik tümörü nedeniyle biyopsi yapılan veya ameliyat edilen toplam 67 hasta bu çalışmaya dahil edilmiştir.
Bulgular: Metastatik olguların 49 (%73,1)'u erkek ve 18 (%26,9)'i kadın idi. Hastaların ortalama yaşı 61,7±19,8 (aralık, 9-88) yıl idi. En sık metastaz yapan tümörler erkeklerde akciğer karsinomu ve primeri bilinmeyen tümör iken, kadınlarda ise akciğer ve meme karsinomu olarak saptanmıştır. Tümörlerin en sık omurga bölgesine metastaz yaptığı tespit edilmiştir. Metastatik tümörlerin içinde primer odağın saptanamadığı 1'i (%1,5) mezenkimal olmak üzere toplam 6 (%9,0) olgu vardır.
Sonuç: Kemik ağrısı kanser tanısı ile takip edilen bir hastada her zaman metastaz açısından şüpheli olan ve ileri tetkik yapılması gereken bir semptomdur. Kemik metastazı sonrasında tedavi daha çok palyatif olmaktadır. Metastazı önlemeye yönelik hedefe yönelik çalışmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca bir grup hastada tüm klinik ve görüntüleme yöntemlerine rağmen primer odağın tespit edilemeyebileceği de akılda tutulmalıdır.