Affiliation:
1. SAMSUN ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
Abstract
Giriş: Anne sütü bebekler için en iyi beslenme şeklidir. Bu çalışmada annelerin bebeklerini emzirme süresi ve bunu etkileyen olası faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Kesitsel, retrospektif türde dizayn edilen bu çalışma 1 Şubat 2022- 30 Nisan 2022 tarihleri arasında yapılmıştır. 1 Ocak 2018- 31 Aralık 2019 tarihleri arasında doğum yapmış 400 kişi katılmıştır. Veriler, literatürden hazırlanan veri toplama formu ile hastane telefonundan aranarak toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS versiyon 19.0 for Windows kullanılarak yapılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılanların gebelik yaş ortalaması 28,6±5,4 yıldır. Kadınların %98,8’inin gebelik şekli tekildir. Katılımcıların %55’i sezaryen ile doğum yapmıştır. Annelerin %77,3’ü doğumdan sonraki ilk 1 saat içinde emzirmiştir. Bebeklerin %55’i ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmiştir. Yenidoğan döneminde annelerin %78,3’ü bebeklerini ağladıkça emzirmiştir. 24 ay ve üzerinde emzirme oranı %48’dir. Emzirme süresi ortalaması 19,4±9,7 aydır. Annelerin %20,5’i bebeği istemediği, %14,5’i sütü yetmediği, %9’u hamile kaldığı için emzirmeyi kesmiştir.
Sonuç: Emzirme süresi, doğumdan sonra ilk bir saat içindeki emzirme oranı ve sadece anne sütü ile beslenme oranı Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması raporlarına göre yüksek bulunmuştur ancak WHO’nun önerdiği seviyede değildir. Emzirmeyi kesmenin en önemli nedenleri arasında ‘sürecin dolması’, ‘bebeğin istememesi’ ve ‘anne sütü yetersizliği’ yer almıştır. İlk 6 ay sadece anne sütü ile bebeğini besleyen annelerin toplam emzirme sürelerinin diğer besinlerle besleyen annelere göre daha uzun olduğu bulunmuştur.
Publisher
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care