Abstract
Cambridge ESOL (English for Speakers of Other Languages) Sınavları, Cambridge Üniversitesi İngiliz Dili Değerlendirme Bölümü tarafından oluşturulan ve gerçekleştirilen bir dizi dil yeterlilik sınavından oluşmaktadır. Dört dil becerisini A1-C2 yeterlilik ölçütlerini temel alarak değerlendirmektedir. Çalışmanın ana veri tabanını oluşturan Cambridge Öğrenci Derlemi (Cambridge Learner Corpus-CLC), kurumun hazırladığı tüm yabancı dil olarak İngilizce sınavlarına giren 173 ülkeden 200,000'den fazla öğrencinin cevap kağıtlarından derlenmiştir ve 42 milyon sözcüğü içermektedir. Bu çalışma 1993-2013 yılları arasında, PET, PETfS, KET, KETfS, FCE, FCEfS, CAE ve CPE sınavlarına giren anadili Türkçe olan öğrencilerin sınav kağıtlarında yazma becerilerini ölçen bölümleri SketchEngine kullanarak derlembilim tabanlı yanlış çözümleme yöntemleri ile incelemekte ve Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı’nın (Council of Europe, 2001) A2-C2 dil yeterlilik seviyelerine göre sınıflayarak, öğrencilerin sıklıkla yaptıkları yanlışları ortaya koymaktadır. A2-C2 dil yetkinlik düzeyine göre yanlışların dağılımına bakıldığında, yanlış çeşitliliğinin arttığı ve buna karşın yapılan yanlış sıklıklarının azaldığı görülmektedir. A2 yetkinliğinden süregelen yanlış örgüsündeki benzerlik dikkat çekmektedir. Her ne kadar yanlış sayılarında dalgalanmalar görülse de bazı yanlış ulamlarının kalıcılığı devam etmektedir. Ayrıca, bu çalışma, anadili Türkçe olan öğrencilerin yanlışlarını derlemde bulunan diğer anadili artalanlarından gelen öğrencilerin yaptıkları yanlışlarla karşılaştırmaktadır. Bu karşılaştırma sonucunda CLC’nin bütünsel genel yanlış çözümlemesi, anadili Türkçe olan öğrencilerin alt derlemlerinde en sık karşılaşılan 14 yanlış ulamından 12’si ile örtüşmektedir.
Subject
Computer Science Applications,History,Education
Reference34 articles.
1. Aydemir, S., & Duran, E. (2019). Vocabulary errors of Turkish EFL learners. Journal of Language and Linguistic Studies, 15(3), 1053-1066.
2. Bardovi-Harlig, K., & Bofman, T. (1989). Attainment of syntactic and morphological accuracy by Advanced Language Learners. Studies in Second Language Acquisition, 11, 17-34.
3. Başak, N. (2019). An analysis of Turkish EFL learners’ preposition errors. Journal of Language and Linguistic Studies, 15(2), 641-654.
4. Biber, D., S. Conrad, & R. Reppen (1998). Corpus linguistics: Investigating language structure and use. Cambridge University Press.
5. Can, C. (2017). A Learner Corpus-Based Study on Verb Errors of Turkish EFL Learners. Journal of Education and Training Studies, (5), 167-175.